DNA-dating op Lowlands wijst uit: tegenpolen trekken elkaar aan

123-koppel-benen-festival-wei-03-18.jpg

nieuws

Tegenpolen trekken elkaar aan in de liefde, zo luidt de volkswijsheid. Dat fenomeen zou zomaar terug zijn te voeren op ons DNA, blijkt uit een liefdesexperiment dat onderzoekers van het Leids universitair medisch centrum LUMC afgelopen zomer uitvoerden op het muziekfestival Lowlands. Het genetisch materiaal van koppeltjes verschilde meer van elkaar dan dat van twee willekeurige festivalgangers.

 De onderzoekers verzamelden op het muziekfestival bruikbare DNA-stalen van 77 koppels en 282 vrijgezellen. In het laboratorium keken ze naar variaties in het DNA in de buurt van het gebied waar de code voor een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem ligt vastgelegd. Want, zo is de gedachte, hoe meer het immuunsysteem van je partner verschilt van het jouwe, hoe beter. Zo krijgt het nageslacht een unieke mix. En hoe iemands immuunsysteem in elkaar zit, pik je onbewust op via lichaamsgeur. 

En die hypothese lijkt te kloppen. De onderzoekers zagen dat het DNA van de koppels gemiddeld genomen meer van elkaar verschilde dan dat van twee willekeurige deelnemers aan het experiment. 

De vrijgezellen hebben bijna allemaal een mailtje gekregen met hun beste match. Over een paar weken wordt hen gevraagd of de match tot een ontmoeting heeft geleid. Zo hopen de onderzoekers te kunnen bepalen of degenen met een geslaagde date ook daadwerkelijk degenen zijn met de grootste verschillen in hun DNA. 

Of DNA-daten het daten van de toekomst is, blijft  volgens de onderzoekers moeilijk te voorspellen. Uiteraard zijn er naast DNA nog veel meer factoren die een rol spelen bij een partnerkeuze. 

Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram