Rookstop verbetert de geestelijke gezondheid

nieuws Een studie in het British Medical Journal analyseerde 26 studies over de effecten van rookstop om de impact na te gaan van rookstop op het psychologisch evenwicht van ex-rokers. Stoppen met roken blijkt een positieve invloed te hebben op depressie, angst en stress. Dat effect werd zowel vastgesteld bij mensen met psychische problemen als bij anderen. Beter nog: stoppen met roken zou even - of zelfs meer - doeltreffend zijn dan antidepressiva bij de behandeling van angststoornissen en gemoedsproblemen.

Deze studie betrof rokers van beide geslachten met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar die 10 tot 40 sigaretten per dag rookten. Alle deelnemers werden bevraagd op twee momenten: een keer voor hun rookstoppoging en een tweede keer tussen 6 weken en 6 maanden na het stoppen met roken.
Uit het geheel van deze 26 studies blijkt dcat mensen die waren gestopt met roken minder tekens vertoonden van depressie, angst en stress. Ze hadden ook een meer positieve kijk op het leven. Deze verbetering van het geestelijk welzijn werd ook vastgesteld bij mensen met psychische stoornissen.

In een commentaar bij deze studie stipt de Stichting tegen Kanker aan dat er in het begin van de rookstop ontwenningsverschijnselen kunnen optreden die tijdelijk meer hinder kunnen geven op gebied van angst en onwel gevoel. Daarom beginnen veel rokers terug te roken omdat ze denken dat dit hen terug kan kalmeren. Deze klachten houden verband met de afhankelijkheid en zijn een ontwenningssyndroom. De verdienste van deze studie is dat er is aangetoond dat eens deze tijdelijke hinder voorbij is, er duidelijk meer voordeel wordt gehaald op gebied van psychologisch welbevinden dan wanneer men afhankelijk is van de nicotine.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram