Passief roken slecht voor melkgebit

nieuws Rokende ouders zijn mogelijk nog slechter voor het melkgebit van hun kinderen dan snoepgoed. Een Amerikaanse studie wijst uit dat tandbederf vaker voorkomt bij jonge kinderen die aan passief roken worden blootgesteld.
De wetenschappers onderzochten 3500 kinderen in de leeftijd van vier tot elf jaar. Zij ontdekten dat iets meer dan de helft van de kinderen hoge concentraties cotinine in het bloed had, een bijproduct van nicotine, als een gevolg van passief roken. Die hogere waarden cotinine kwamen vooral voor bij kinderen met tandbederf van het melkgebit. Bij iets meer dan de helft van deze kinderen werd tandbederf vastgesteld. Volgens het onderzoek zouden kinderen van rokende ouders twee keer meer risico op tandbederf lopen dan kinderen van niet-rokende ouders. Er werd geen verband gevonden tussen roken en het definitieve gebit.
De onderzoekers vermoeden nicotine de weerstand van baby's en peuters vermindert en daardoor de eerste tandjes kan aantasten. Ook zou rook een droge mond in de hand werken, waarin schadelijke bacteriën welig kunnen tieren.

bron: Journal of the American Medical Association, 12 maart 2003

Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram