Spierreuma (Polymyalgia Rheumatica)

dossier

Spierreuma, officieel bekend als polymyalgia rheumatica (PMR), is een auto-immuunziekte die vooral voorkomt bij mensen ouder dan 50 jaar. Deze aandoening veroorzaakt ontstekingen in de spieren, wat leidt tot hevige pijn en stijfheid. 

Lees ook: Wat is reuma precies en welke soorten zijn er?

Symptomen spierreuma

Reumatoïde artritis (RA) en spierreuma (PMR) worden vaak verward vanwege de gelijkenissen in symptomen, zoals gewrichtspijn en ochtendstijfheid. We overlopen de belangrijkste verschillen. 

Lees ook: Reumatoïde artritis: een ontstekingsreuma

  1. Aard van de ontsteking: Bij RA zijn de gewrichten zelf ontstoken, wat kan leiden tot blijvende schade aan gewrichtskapsels en kraakbeen. In tegenstelling hiermee veroorzaakt PMR ontstekingen in de spieren en de omliggende pezen, zonder blijvende gewrichtsschade.
  2. Symptomen: PMR presenteert zich met pijn en stijfheid in grote spiergroepen, zoals de nek, schouders en heupen en soms de bovenarmen of bovenbenen en wordt vaak erger in de ochtend. RA kan daarentegen in meerdere gewrichten, vaak in handen en voeten, zwelling en pijn veroorzaken, soms gepaard met gewrichtsvervormingen.

Bloedonderzoek kan bij beide aandoeningen verhoogde ontstekingswaarden laten zien, maar bij RA worden doorgaans specifieke antistoffen gevonden, zoals reumafactor en anti-CCP. Deze zijn meestal niet aanwezig bij PMR.
Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, aangezien de behandelingsbenadering voor beide aandoeningen sterk verschilt.

Lees ook: Basisbehandeling van reumatoïde artritis

Oorzaak van spierreuma

Getty_nekpijn_vrouw_spierpijn_2024.jpg

© Getty Images

De precieze oorzaak van spierreuma is onbekend, maar het immuunsysteem speelt een belangrijke rol. Erfelijkheid, hormonale factoren en andere aandoeningen, zoals virale infecties, kunnen bijdragen aan het risico op PMR. Vrouwen en mensen van Europese afkomst hebben een hogere kans op het ontwikkelen van deze aandoening.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over reumatische aandoeningen

Spierreuma en stress

Er is geen directe wetenschappelijke oorzaak-gevolg relatie vastgesteld tussen spierreuma (polymyalgia rheumatica, PMR) en stress. Toch kan stress een invloed hebben op het verloop en de intensiteit van symptomen bij mensen met spierreuma. Chronische stress kan namelijk het immuunsysteem verzwakken en ontstekingen in het lichaam verergeren, wat mogelijk bijdraagt aan de klachten bij auto-immuunziekten zoals PMR.

Patiënten met spierreuma ervaren vaak pijn en stijfheid, wat hun kwaliteit van leven beïnvloedt en soms tot verhoogde stressniveaus leidt. Hierdoor kunnen de klachten in een vicieuze cirkel terechtkomen, waarbij stress de pijnervaring verergert en vice versa.

Het beheersen van stress door bijvoorbeeld ontspanningstechnieken of mindfulness kan sommige patiënten helpen om beter met de symptomen van spierreuma om te gaan en hun algehele welzijn te verbeteren.

Lees ook: Psoas-spier: 4 oefeningen tegen lage rugpijn, stress en angst

Behandeling spierreuma

De standaardbehandeling voor spierreuma is het gebruik van corticosteroïden (zoals prednison). Dit type medicatie verlaagt de ontsteking en verlicht de pijn snel. Patiënten beginnen meestal met een hoge dosis, die geleidelijk wordt verlaagd. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan bijwerkingen hebben, zoals gewichtstoename, botontkalking en verhoogd risico op infecties. Daarom wordt meestal vitamine D en calcium voorgeschreven om botverlies te verminderen.

Lees ook: Meer pijn als het koud en nat is: heeft het weer invloed op reuma?

Leven met spierreuma

PMR kan maanden tot jaren duren, maar met de juiste behandeling kunnen de meeste patiënten hun dagelijkse activiteiten hervatten. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet zijn belangrijk om spierkracht en algemene gezondheid te behouden. Stressbeheersing en het vermijden van overbelasting kunnen ook bijdragen aan het welzijn van de patiënten.

Lees ook: Het belang van calcium bij de preventie van osteoporose

Bronnen:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://reumanederland.nl
https://www.umcutrecht.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram