Hoe geneesmiddelen bewaren op reis?

123-apoth-pil-medic-09-19.jpg

nieuws Wanneer je op reis vertrekt, zelfs al is het maar voor enkele dagen, is het wenselijk om een reisapotheek mee te nemen. De inhoud van je reisapotheek is afhankelijk van je reisbestemming (dichtbij, naar de tropen, naar de bergen...), van het type reis (met de auto of het vliegtuig, een avontuurlijke reis, een georganiseerde trip, enz.) en de reisduur, maar ook van een aantal persoonlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld je leeftijd, of je met (kleine) kinderen reist, zwanger bent, aan bepaalde ziekten lijdt, enz. Bespreek dit vooraf met je arts en/of apotheker.

Het is aangeraden om alle geneesmiddelen die je denkt nodig te hebben in voldoende hoeveelheden mee te nemen. Dat geldt zeker voor essentiële geneesmiddelen (bv. diabetesmiddelen), maar ook voor bv. anticonceptiva. Noteer alleszins de generieke naam van die geneesmiddelen omdat de merknaam in het buitenland wel eens kan verschillen.

Indien je ter plaatse toch geneesmiddelen moet aankopen, koop die dan steeds in een betrouwbare apotheek. Koop nooit geneesmiddelen op straat. Controleer altijd de dosis: die komt niet altijd overeen met wat je in België gewoon bent. 


Hoe bewaren?
Geneesmiddelen zijn soms gevoelig voor temperatuurverschillen. Zo kan bij hitte de houdbaarheid, maar ook de werkzaamheid verminderen. Ook een te lage temperatuur kan de werking van sommige geneesmiddelen beïnvloeden.


Daarom worden op de verpakking en in de bijsluiter van elk geneesmiddel bewaarvoorschriften vermeld en ook de temperatuur waarbij je het middel moet bewaren. Vraag je apotheker steeds dat hij de voorwaarden voor bewaren van je geneesmiddel uitlegt. Lees ook aandachtig de rubriek 'Hoe bewaren' in de bijsluiter van het geneesmiddel. 


• Bewaar geneesmiddelen altijd goed afgesloten in hun oorspronkelijke verpakking.
• De meeste geneesmiddelen kunnen bewaard worden bij kamertemperatuur. Een goede bewaarplaats voor de meeste medicijnen is een droge kast waar het niet warmer wordt dan 25°C.
• Geneesmiddelen die in de koelkast (tussen de 2° tot 8° Celsius) moeten bewaard worden (bv. vaccins, sommige reumageneesmiddelen zoals TNF-remmers, oogdruppels), leg je het best achter in de koelkast. Als de koelkast een vriesvak heeft, is de plank onder dit vriesvak de koudst en dus de beste plaats. Bij een koelkast zonder vriesvak is de plank boven de groentela het koudst. Zorg er wel voor dat het geneesmiddel niet kan bevriezen. Sommige geneesmiddelen (bv. biologicals) werken dan niet langer en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.
• In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Voor medicijnen die koel moeten worden bewaard , bijvoorbeeld insuline en zetpillen, biedt een koeletui of koelbox uitkomst.
• In de rugzak steek je de geneesmiddelen het best centraal om mogelijke opwarming door zonnestralen te vermijden. Vermijd producten die koel moeten bewaard worden. Vraag bij onmisbare geneesmiddelen aan je arts of apotheker hoe lang ze houdbaar zijn bij warme temperaturen.
• Bewaar medicijnen niet dicht bij het lichaam, niet in een broekzak bijvoorbeeld, maar in een tas.
• Indien een geneesmiddel dat koel moet bewaard worden, eenmalig en voor korte duur (minder dan 24 uur) buiten de koelkast wordt bewaard, en het geneesmiddel nooit warmer is geworden dan 25° C, zijn deze middelen nog steeds veilig te gebruiken. Mogelijk is het wel minder lang houdbaar. Hoe lang verschilt sterk per geneesmiddel. De meeste insulines en reumageneesmiddelen (biologicals) die buiten de koelkast worden bewaard zijn bijvoorbeeld nog steeds enkele weken houdbaar.


Overleg bij twijfel altijd eerst met arts of apotheker. 


Medisch attest
• Om problemen aan de grens te vermijden, worden naalden en spuiten steeds vergezeld door een medisch attest (in het Engels en Frans) waaruit blijkt dat ze niet bedoeld zijn voor intraveneus druggebruik ('The needles serve in case the patient needs injections in a country with medical hygiene problems').
• Ook voor sommige geneesmiddelen die kunnen beschouwd worden als drugs (bijvoorbeeld sommige pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, ADHD-geneesmiddelen, sommige middelen tegen epilepsie) neem je best een medisch attest (in het Engels en Frans) mee om problemen aan de grens te voorkomen. Informeer eventueel vooraf bij de ambassade van het land van bestemming.

Bron:
www.apotheek.nl


Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram