Ejaculeren tegen prostaatkanker

123-p-koppel-oud-lachen-170-10.jpg

nieuws Een onderzoek van een paar jaar geleden beweert dat ejaculeren op een frequente basis beschermt tegen prostaatkanker. Dat wordt nu door hetzelfde onderzoeksteam bevestigd.

Om de beste resultaten te halen, het meest beschermd te zijn, moet de man minstens 21 zaadlozingen per maand hebben! Ze leggen de lat dus (zeer) hoog. Bij een dergelijke frequentie loopt een man 22% minder kans op prostaatkanker dan wanneer hij maximum 7 ejaculaties per maand zou hebben. Alles wat daar tussenin ligt, geeft een minder overtuigend maar toch wel progressief resultaat. Om tot deze conclusie te komen, observeerden en volgden de onderzoekers zo’n 30.000 mannen tussen de 40 en de 49 jaar.

Die mannen moesten elke maand nauwgezet hun aantal zaadlozingen (met of zonder partner) rapporteren, zegt Le Quotidien du Médecin. 9% van de deelnemers bereikte daarbij de drempel van twintig of meer ejaculaties per maand, de meerderheid situeert zich tussen de acht en de twaalf. Dit verband tussen zaadlozingen en prostaatkanker houdt geen rekening met andere parameters zoals levensstijl, voeding of familiale voorgeschiedenis van prostaatkanker.

Wat is de verklaring voor deze bescherming ? Dat is niet zeer duidelijk en de wetenschappers (Universiteit van Harvard) geven trouwens aan dat ‘deze resultaten niet overhaast moeten worden geïnterpreteerd.’ Zij schuiven twee mogelijke pistes naar voren: frequente ejaculaties zouden zorgen voor het afvoeren van toxische bestanddelen die in de prostaat aanwezig zijn en die kankerverwekkend kunnen zijn. Ze bevorderen eveneens de celvernieuwing omdat ze oude cellen elimineren en die zijn meer blootgesteld aan kankerprocessen.


Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram