Mammografiescreening van borstkanker heeft weinig effect op sterftecijfers door borstkanker

nieuws Een nieuw onderzoek in Zweden toont aan dat het effect van een veralgemeende screening van vrouwen op borstkanker door mammografie weinig effect heeft op de sterftecijfers door borstkanker.

Eerder onderzoek in Zweden waar vrouwen tussen 40 en 69 jaar sinds 1997 gescreend wordt op borstkanker voorspelde dat systematische screening zou leiden tot een afname van 25 tot 50 procent van de sterfte door borstkanker. Dat blijkt echter niet te kloppen. Nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute bij vrouwen boven de 40 jaar die tussen 1960 en 2010 aan borstkanker zijn overleden, toont aan dat de invoering van de screening met mammografie in 1997 niet heeft geleid tot een daling van de sterftecijfers. Het blijkt dat de sterfte door borstkanker al sinds 1972 daalt, dus voor de invoering van een screeningprogramma. Tussen 1972 en 2009 is de sterfte door borstkanker jaarlijks met bijna 1 procent gedaald: van 68,4 naar 42,8 per 100.000 personen. De invoering van het screeningsprogramma in 1997 heeft hierin geen verandering gebracht.

In een begeleidend commentaar wordt gesteld dat het screeningsprogramma ertoe heeft geleid dat borstkanker in een eerder stadium wordt opgespoord en geleid heeft tot een betere behandeling van kankerpatiënten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram