Borstkankerscreening loont

nieuws Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 35 en 69 jaar. In Vlaanderen overleden 1.298 vrouwen aan borstkanker in 2003 (dit is 42 vrouwen op 100.000) ten gevolge van borstkanker. Van alle kankers bij vrouwen veroorzaakt borstkanker het grootste aantal overlijdens (een op vijf).
In 2001 ging daarom het Vlaamse bevolkingsonderzoek van start. In de periode 2003-2004 werden bijna een kwart miljoen vrouwen gescreend binnen het programma. Die inspanning toont zich nu al in de cijfers. Per duizend gescreende vrouwen wordt één borstkanker ontdekt. Als alle 680.000 vrouwen gescreend zouden zijn, dan zou het aantal overlijdens door borstkanker kunnen dalen met 40%.
Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker door middel van screeningsmammografie laat toe om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, zodat die tijdig kan behandeld worden en daardoor na verloop van tijd de sterfte door borstkanker in belangrijke mate kan worden teruggedrongen.
Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen bij een mammografische eenheid een screeningsmammografie laten nemen als zij in het bezit zijn van een oproepbrief van het screeningscentrum of van een verwijsbrief van hun huisarts of gynaecoloog. U meldt zich aan met de uitnodigingsbrief, uw SIS-kaart, een kleefbriefje van het ziekenfonds en vroegere mammografieën. Daarna gaat u naar de onderzoekskamer.
Deze screeningsmammografie is gratis.
Het is belangrijk dit onderzoek elke twee jaar te herhalen bij alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar, waarbij de eerste dag van het kalenderjaar waarin u 50 jaar wordt en de laatste dag van het kalenderjaar waarin u 69 jaar wordt als referentie gelden.
Om de screening te verbeteren zal de Vlaamse regering de vrouwenorganisaties actiever betrekken bij de screeningscampagnes, zullen gemeentes ondersteund worden om vrouwen te sensibiliseren, en zal de medische software van de artsen verbeterd worden en krijgen ze een betere feedback over hun screeningsactiviteiten. Vanaf 2007 zullen ook digitale mammografietoestellen in gebruik genomen worden. Die zijn niet alleen accurater, maar de patiënt kent ook sneller het resultaat. De resultaten kunnen elektronisch van de eerste radioloog naar de tweede gestuurd worden ter controle.

Klik hier voor Adressen Mammografische Eenheden


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram