Behandeling tegen prostaatkanker vaak onnodig

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In ten minste 30 procent van de gevallen hoeven mannen niet geopereerd te worden als de kanker bij preventief onderzoek wordt gevonden, omdat het om een minder gevaarlijke vorm gaat. Dat blijkt uit een groot onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum onder 42.000 mannen in Rotterdam en omgeving.
Veel mannen die een minder gevaarlijke vorm van prostaatkanker hebben, worden onnodig behandeld. Zij hebben slechts controle nodig. Het wegnemen of bestralen van de prostaat is nu nog standaard. De bijwerkingen van een operatie lopen uiteen van incontinentie tot toename van erectieproblemen en endeldarmbeschadiging bij bestraling.
Het onderzoek in Rotterdam loopt sinds 1993. Het is onderdeel van een groot Europees onderzoek in acht landen. Meer dan 200.000 mannen in Nederland, België, Finland, Zweden, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland doen hieraan mee. De uitkomsten worden binnen drie jaar verwacht.
De hoop van de onderzoekers is aan te tonen dat de sterfte met de vroege opsporingstechnieken met 20 à 30 procent zal dalen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram