Mag je planten of vruchten meebrengen uit het buitenland?

123-h-rambutan-02-20.jpg

nieuws

Rambutan uit Azië of een plantenstekje uit Afrika…. veel mensen kunnen het niet laten om een stukje fruit of flora van een verre reisbestemming als souvenir mee te nemen naar huis. De ideale manier misschien om het vakantiegevoel nog wat te rekken, maar niet altijd zonder gevaar. Een dergelijke plant kan namelijk een verborgen ziekte of plaag meebrengen die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan planten en plantaardige producten in ons land (en alle andere landen van de Europese Unie)  

Sinds 14 december 2019 is er een nieuwe Europese verordening van kracht waarbij het zelfs verboden is om fruit, groente, zaden, vruchten, (snij)bloemen of andere planten(delen) via de bagage mee te brengen uit landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Deze maatregel werd in het leven geroepen om het verspreiden van ziekten bij onze flora zoveel mogelijk te voorkomen. Planten zijn de hoeksteen van onze voedselketen en onze landschappen en ze zijn een belangrijke pijler van onze economie. Daarom is het van primordiaal belang om ze te beschermen tegen allerlei mogelijke bedreigingen en dat zijn niet alleen de gevolgen van de klimaatverandering. Denk aan het  alsmaar toenemende internationaal reizigersverkeer, de globalisering van de handel… De wereld is een dorp geworden, maar dat heeft ook zijn keerzijde. Het is de ideale context om virussen, schimmels en andere plagen in een mum van tijd wereldwijd te verspreiden.  

Er zijn wel een paar uitzonderingen op de regel:
  • ananas, kokosnoot, doerian, banaan en dadels mogen vrij binnenkomen.
  • planten die voorzien zijn van een fytosanitair certificaat dat werd uitgereikt door het land van oorsprong, mogen wel binnen.

Bron:
https://www.health.belgium.be/nl/news/breng-geen-fruit-groenten-planten-mee-uw-bagage

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram