Pijnstillers vaak oorzaak hoofdpijn

nieuws Hoofdpijn is vaak te wijten aan overmatig gebruik van pijnstillers. Dat blijkt uit een rapport van het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) naar aanleiding van de publicatie van een nieuwe richtlijn voor de behandeling van hoofdpijn.

Eerdere studies, onder meer in Nederland en België, toonden aan dat regelmatig en overmatig gebruik van pijnstillers de belangrijkste oorzaak van chronische hoofdpijn is. Volgens een vroegere Belgische studie zouden meer dan 100 000 Belgen lijden aan chronische hoofdpijn door overmatig gebruik van acute pijnstillers.

Volgens het Britse NICE kampt één op de vijftig mensen in Engeland of ruim 1 miljoen mensen met hoofdpijn als gevolg van overmatig gebruik van geneesmiddelen. Vrouwen hebben vijfmaal zoveel kans op dit type hoofdpijn dan mannen.

In de richtlijn roept NICE patiënten op hun huisarts te contacteren en hun geneesmiddelengebruik te bespreken wanneer ze:

• 15 dagen of meer per maand een pijnstiller tegen hoofdpijn nemen zoals aspirine, paracetamol of een niet-steroïdale ontstekingsremmer (zoals ibuprofen).

• 10 dagen of meer per maand sterkere pijnstillers zoals codeïne, triptanen en ergotaminepreparaten bij hoofdpijn gebruiken.

Ook artsen en andere zorgverleners moeten volgens de richtlijn veel alerter zijn op het mogelijk misbruik van pijnstillers bij hoofdpijn. Het advies is om patiënten die 15 dagen of meer per maand aspirine, paracetamol of een niet-steroïdale ontstekingsremmer, of 10 of meer dagen een sterkere pijnstiller gebruiken, gedurende minstens één maand te laten stoppen met deze medicamenten. Volgens NICE moet de medicatie niet langzaam afgebouwd worden, maar moet er onmiddellijk en radicaal mee gestopt worden. Dat kan de eerste dagen een opflakkering van de hoofdpijn geven, maar op de langere termijn verdwijnen die afkickverschijnselen. In de eerste dagen na het stoppen moeten de patiënten wel goed opgevolgd worden.

De richtlijn bevat verder een hele reeks aanbevelingen voor een veiliger behandeling en veiliger geneesmiddelen voor hoofdpijn, afhankelijk van het precieze type van hoofdpijn.

U kan de volledige richtlijn downloaden (in het Engels) op:
http://guidance.nice.org.uk/CG150/NICEGuidance/pdf/English


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram