Voor jou gelezen op De Standaard

Voor het eerst meer te dikke dan te dunne mensen

Laatst bijgewerkt: november 2020

nieuws Voor het eerst zijn er meer te dikke dan te dunne mensen op aarde. Niet omdat zoveel minder honger wordt geleden, wel omdat wie al genoeg voedsel had, nog meer is gaan eten.

Alles bij elkaar is het percentage wereldburgers met ondergewicht sinds 1975 met een derde afgenomen, blijkt uit een telling die The Lancet vandaag publiceert, terwijl het aandeel mensen met overgewicht in diezelfde periode harder is gestegen. Meer dan een op de tien mannen en ruim een op de zeven vrouwen zijn te dik: samen zijn ze al met zo’n 640 miljoen mensen.

De cijfers laten zien dat overgewicht onder mannen sinds 1975 is verdrievoudigd, en onder vrouwen verdubbeld. Dat betekent in de praktijk dat er 266 miljoen te dikke mannen en 375 miljoen te dikke vrouwen op aarde rondlopen.

Het betekent ook dat elke aardbewoner sinds 1975 per tien jaar anderhalve kilogram is bijgekomen. Gemiddeld dan, want in de VS (natuurlijk) en sinds kort ook in China leven bovengemiddeld veel te dikke mannen en vrouwen – de VS blijft overigens voorlopig nog wel koploper.

Volgens onderzoeksleider Majid Ezzati van het Imperial College is de balans daarmee omgeslagen en zijn er nu voor het eerst meer mensen op aarde die te véél dan mensen die te weinig te eten krijgen. In 1975 waren er nog twee keer zoveel ondervoeden als overvoeden.

‘Deze epidemie van vetzucht is niet te tackelen met meer medicatie of een paar extra fietssnelwegen’, zegt Ezzati. ‘Er moeten nu echt globale initiatieven worden genomen.' Hij pleit onder meer voor suikertaksen en vettaksen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160401_02213684


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram