Voor jou gelezen op De Standaard

‘Spiegel in eetkamer kan helpen bij afvallen’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een spiegel plaatsen in uw eetkamer kan ervoor zorgen dat u minder junkfood eet. Ongezond eten voor een spiegel kan dat eten er minder smakelijk doen uitzien. Dat blijkt uit een studie van de Cornell Universiteit.

Onderzoekers van de universiteit van Cornell verzamelden voor hun studie in totaal 185 studenten. Deze studenten konden bij aanvang van het experiment kiezen uit twee ‘gerechten’: ofwel kozen ze chocoladecake ofwel kozen ze fruitsalade. Daarna at de ene helft van de studenten in een kamer waar een spiegel aanwezig was en de andere helft in een kamer waar ze zichzelf niet konden bewonderen.

Uit de evaluaties van het voedsel achteraf bleek dat de studenten die cake aten in het bijzijn van een spiegel het zoetigheidje minder lekker vonden dan de studenten die een stuk cake aten in een kamer zonder spiegel. De studenten die voor het fruit gingen merkten geen verschil, ondanks de verschillende eetkamers.

‘Eens kijken in de spiegel, vertelt niet alleen iets over het fysieke voorkomen. Het wordt ook mogelijk om naar jezelf te kijken op een objectieve manier. Zo kan je jezelf en je gedragingen beoordelen zoals anderen dat doen’, klinkt het. Als je jezelf ongezond ziet eten, dan zou dat ongemak teweegbrengen door de sociale standaarden die gelden in de maatschappij.

Nadien werd een gelijkaardig onderzoek op poten gezet en toen bleek dat dit fenomeen enkel voorkomt wanneer je zelf koos voor het ongezonde eten, want dan zou je zelf verantwoordelijk zijn voor het eten dat je naar binnen werkt.

Onderzoekers maken uit de resultaten op dat het plaatsen van een spiegel wel eens het geheim zou kunnen zijn voor het verliezen van gewicht.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160118_02074540


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram