Krachttraining heeft positief effect op jongeren met obesitas

123-sportles-turn-fit-11-18.png

nieuws

Jongeren met obesitas hebben baat bij krachttraining tijdens de turnlessen op school, gecombineerd met een wekelijkse informatiesessie over gezond actief zijn. Degenen die een jaar lang elke turnles vijftien minuten krachttraining kregen plus die informatiesessie, hadden na afloop een gezondere lichaamssamenstelling en waren actiever dan de controlegroep die geen aangepast programma volgde. Onderzoekers van het universitair ziekenhuis Maastricht UMC+ publiceerden deze bevindingen in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg deden mee aan de studie. De helft kreeg een aangepast programma (de interventiegroep), gegeven door eigen turnleraars en mentoren na instructie door de onderzoekers. Het ging om oefeningen oefeningen, zoals het gooien van een zware bal, die alleen hun spiermassa aanspreken. Zo komt de nadruk meer op hun kracht te liggen dan op hun gewicht.
Uit de psychologie is bekend dat mensen gemotiveerder raken als ze ergens goed in zijn én dat ze zich vergelijken met anderen. De combinatie van deze kennis met het puur biologische gegeven dat deze jongeren sterker zijn, maakt deze studie uniek. 

Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa. Dat verkleint de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes. Zeker als je dit op de lange termijn zou voortzetten. Ook was de afname van lichamelijke activiteit, die in deze leeftijdsfase veel voorkomt, stukken minder dan in de controlegroep. In de interventiegroep zag je jongeren in gesprek met elkaar concluderen dat ze bijvoorbeeld ook veel meer actieve minuten per week zouden hebben als ze met de fiets naar school kwamen. Die bewustwording kan kleine veranderingen teweeg brengen, met een groot gezondheidseffect op langere termijn.

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram