Patiënt moet zelf operatieplek markeren

nieuws Patiënten die in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem een orthopedische operatie moeten ondergaan, moeten met een watervaste markeerstift zelf aangeven waar de chirurg het mes in moet zetten. De orthopedisch chirurgen willen hiermee voorkomen dat ze bijvoorbeeld het verkeerde been amputeren zoals vorige maand in een ziekenhuis in Vlissingen is gebeurd.

Als de chirurg op de operatietafel tot de ontdekking komt dat de plaats van de operatie niet overeenkomt met de gegevens in het medisch dossier, gaat de operatie niet door. Dat is volgens een woordvoerder overigens tot op heden nog niet gebeurd.

De methode van markeren door de patiënt is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten. In Amerika vormt de angst voor enorme schadeclaims de achtergrond. In het Spaarne Ziekenhuis ziet men het als een verbetering van de kwaliteit van zorg.
Op dit moment wordt de methode alleen gebruikt door de orthopedisch chirurgen. Als het goed bevalt wordt de veiligheidsmaatregel ook ingevoerd bij andere operaties, zoals bijvoorbeeld borstamputaties.
Bron: De Telegraaf


Laatst bijgewerkt: februari 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram