Vermindert autozetelverwarming vruchtbaarheid man?

123m-man-autogordel-02-17.jpg

nieuws De ideale temperatuur om gezond sperma te produceren ligt rond 35-36 °C. Dat is lager dan de lichaamstemperatuur (± 37 °C). Dat is de reden waarom de teelballen buiten het lichaam hangen.

Duitste onderzoekers hebben in een experiment met 30 vrijwilligers vastgesteld dat de temperatuur van de balzak met gemiddeld 0,6 °C stijgt bij mannen die 30 minuten op een verwarmde autozetel zitten, in vergelijking met mannen die op een niet-verwarmde zetel zaten. Bij sommige deelnemers aan het experiment liep de temperatuur van de balzak op tot meer dan 38 °C. Volgens de onderzoekers zou een dergelijke temperatuurstijging een negatief effect kunnen hebben op de zaadkwaliteit en dus op de vruchtbaarheid. Om dezelfde reden wordt bijvoorbeeld aangeraden om geen strak ondergoed te dragen, geen elektrische deken te gebruiken en niet te vaak een zeer warm bad of een sauna te nemen als u zwanger wilt worden.

Hoe groot de impact van een temperatuurstijging van 0,6 °C op de vruchtbaarheid is, is evenwel niet bekend. Waarschjijnlijk maakt het nauwelijks een verschil bij normaal vruchtbare mannen. Maar misschien kan het wel van belang zijn bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid.
Overigens is uit eerder onderzoek gebleken dat zitten op zich - dus ongacht of de zetel verwarmd is of niet - de gemiddelde temperatuur van de balzak met 2 °C verhoogt. Minder zitten en tijdens lange autoritten geregeld even stoppen en even rondwandelen, is dus de belangrijkste boodschap.

Bronnen
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028207014045
http://www.nhs.uk/news/2008/08August/Pages/Fertilityinthehotseat.aspx
http://gezondzwangerworden.be/hyperthermie


Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram