Nieuwe bloedtest om risico hart- en vaatziekten op te sporen

nieuws De faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven heeft een nieuwe bloedtest ontwikkeld waarmee het risico op hartziekten vroeger ontdekt kan worden. Met de test kan geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed opgespoord worden. Verhoogde waarden van geoxideerd LDL in het bloed voorspellen een toekomstig hartinfarct binnen de tien jaar, zelfs al zijn de gewone LDL- en HDL-cholesterolwaarden volledig normaal. Het onderzoek bevestigt daarmee het vermoeden dat LDL-cholesterol (de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol) zéker schadelijk wordt wanneer het geoxideerd is.
Er is een duidelijk verband tussen een ongezonde levenswijze en verhoogde waarden van geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed. Risicogroepen zijn onder meer personen met obesitas en rokers. Zelfs bij heel jonge obese personen – ongeveer vijftien jaar – waren de bloedwaarden van geoxideerd LDL verhoogd. Goed nieuws is dat vermageren of een gezondere levenswijze leidt tot een verlaging van het geoxideerd LDL. De bloedtest heeft dan ook een belangrijke preventieve rol op het vlak van hart- en vaataandoeningen.

Lees ook: Let op je cholesterol

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram