Let op je cholesterol

123-afb-meter-chesterol-rood-170-02.jpg

nieuws Een hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. In het lichaam is LDL-cholesterol, het slechte cholesterol, dat ervoor zorgt dat de vaten dichtslibben. Het HDL- cholesterol is het goede cholesterol dat de bloedvaten schoonmaakt.
De hoeveelheid cholesterol in het bloed wordt onder meer beïnvloed door wat we eten.
Verzadigde vetten in dierlijke producten verhogen het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Om het cholesterolgehalte van je bloed omlaag te brengen, kan je kiezen voor halfvolle of magere melkproducten, minder vette kaas (20+ of 30+) en mager vlees en magere vleeswaren. Ook koek, gebak en snacks bevatten verzadigde vetten. Neem daar dus niet te veel van.
Onverzadigde vetten verhogen het goede cholesterol (HDL). Deze vetten komen voor in vette vis (haring, zalm, makreel), plantaardige oliën, pinda's en noten. Geadviseerd wordt om 1 à 2 maal per week vis te eten, dat is goed voor hart en bloedvaten.
Tip: verzadigde vetten zijn meestal gestold (vast) en onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar (bvb olijfolie)

Lees ook: Aanbevelingen voor vetten

Lees ook: Cholesterolverlagende voeding

bron: nvdietist

Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram