Zand in ogen van kind: wat doen?

dossier

Spelen in het zand is een van de favoriete bezigheden van kinderen. Maar als er zandkorrels in hun ogen terechtkomen, is het hek van de dam. Hoe kan je het zand uit de ogen verwijderen? Wrijven is alvast geen goed idee, want zo kan je het hoornvlies beschadigen. Wat kan je dan wel doen om het zand uit je ogen te krijgen?

Lees ook: Hoe hou je een zandbak proper en waarom is dat belangrijk?

Hoe zand uit ogen krijgen?

Getty_zand_kind_strand_2024.jpg

© Getty Images

Ogen zijn zelfreinigend. Met een beetje geduld zouden ze de zandkorrels zelf moeten kunnen verwijderen. Als dit proces te lang duurt, of als je kind er te veel last van heeft, kun je het werk van de ogen makkelijker maken door een aantal technieken uit te proberen. 

Was eerst en vooral je handen met zeep. Als je kind contactlenzen draagt, moet het die natuurlijk uitdoen. Verwijder ook al het zand van hun gezicht om te voorkomen dat er andere korrels in hun ogen vallen.

  • Spoelen: spoel de binnenkant van de ogen grondig met schoon water (uit een fles, als er geen kraan in de buurt is) of zoutoplossing ('fysiologisch water' is minder irriterend en onaangenaam dan zoet water). Neem altijd wat water mee als je naar het strand gaat. Water kan helpen om zand uit het oog te spoelen. 
  • Natte zakdoek: dompel een kompres of zakdoek (doek of papier) in water of zoutoplossing. Reinig voorzichtig het ene oog na het andere, begin aan de binnenkant (neusvleugelzijde) en werk naar buiten toe. Verwissel het kompres of de tissue terwijl je van het ene oog naar het andere gaat.
  • Weken: deze techniek is voor oudere, onverschrokken kinderen die hun adem kunnen inhouden en niet bang zijn om hun ogen in water te openen. Vul een bak met water en laat ze hun gezicht erin dompelen. Hij moet dan het gekwetste oog openen en onder water naar links en rechts, omhoog en omlaag kijken. Veeg zachtjes over zijn gezicht zonder in zijn oog te wrijven. Apotheken verkopen ook speciale bakjes voor oogbaden. 
  • Ooglidtechniek: trek zachtjes aan de wimpers van het bovenste ooglid om het van de oogbol weg te trekken. Beweeg het dan naar beneden en laat het rusten boven de onderste wimpers. Laat los en kijk of het zand er nog zit. Je kunt de handeling meerdere keren herhalen. De onderste wimpers zullen de binnenkant van het ooglid borstelen en het vuil verwijderen. Deze techniek is heel effectief.

Zodra je erin geslaagd bent om de zandkorrels uit de ogen van je kind te verwijderen, zal het oog een paar tranen laten om zichzelf te herstellen. Heeft je kind nog steeds last? Dan kan je oogdruppels gebruiken om het oog te spoelen en te ontsmetten. Je kunt ook in kamille gedrenkte doekjes in het oog deppen. Contactlenzen mogen pas weer worden ingestoken als de irritatie is verdwenen.

Lees ook: Waarom kan je beter niet zwemmen met contactlenzen?

Wat je nooit moet doen als je zand in je ogen hebt

  • vuil verwijderen met vuile handen: je loopt het risico meer vuil en ziektekiemen in je ogen te krijgen
  • in je ogen wrijven: een zandkorrel kan krassen op het hoornvlies veroorzaken en de symptomen verergeren.
  • een pincet of een droog wattenstaafje gebruiken, of een ander hard voorwerp dat het oog kan beschadigen.


Lees ook: Mag je oogdruppels die over datum zijn nog gebruiken?

Wanneer naar de dokter?

Als je het zand uit de ogen van je kind hebt verwijderd, aarzel dan niet om een arts te raadplegen als hij of zij pijn, aanhoudend ongemak, constant tranen, verergerende roodheid, gevoeligheid voor licht of wazig zicht ervaart. Het oog kan geïnfecteerd zijn of het hoornvlies kan beschadigd zijn. 

Lees ook: Verschillende soorten oogontsteking en de symptomen

Bronnen:
https://www.aao.org
https://www.hopitalpourenfants.com
https://www.healthline.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram