Oordoppen bieden bescherming tegen harde muziek als ze goed passen

123-oordoppen-lawaai-doof--08-16.jpg

nieuws Dit voorjaar heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 16 oordoppen onderzocht Ze bieden gemiddeld voldoende bescherming tegen harde muziek. Veel hangt echter af van de pasvorm. Ook moeten ze op de juiste manier worden ingedaan.

De NVWA heeft vrijwel alle oordoppen voor de muzieksector die op de Nederlandse markt worden aangeboden onderzocht. Daarbij ging het alleen om oordoppen die bedoeld zijn voor bescherming tegen harde muziek en die ook zo worden aangeboden. Zogenoemde 'schuimpjes' zijn niet onderzocht; die dempen wel geluid maar vervormen de muziek en zijn dus niet bedoeld als oordoppen voor de muzieksector.

De gemiddelde geluiddemping van de 16 onderzochte oordoppen voldoet aan de norm. De gemeten geluidsdemping tussen de proefpersonen verschilt echter nogal. Dat komt waarschijnlijk door de pasvorm; oordoppen die slecht passen bieden onvoldoende bescherming.
Naast de pasvorm is ook het op de goede manier indoen van de oordoppen van groot belang voor voldoende geluiddemping. Bij 3 van de 16 oordoppen ontbreken Nederlandstalige instructies voor het indoen.

Bij 2 van deze 3 oordoppen zonder de juiste instructies is ook het technisch dossier afwezig, waardoor de NVWA de veiligheid niet volledig heeft kunnen beoordelen. De verkoop van deze 3 oordoppen is verboden.
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft met de muzieksector een convenant over preventie van gehoorschade getekend waarin is afgesproken dat het maximum geluidsniveau op festivals en tijdens popconcerten maximaal 103 decibel mag zijn.

Blootstelling aan te harde geluiden kan gehoorschade veroorzaken. Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken; opgelopen gehoorschade is bijna altijd blijvend en onomkeerbaar. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn; geluiden vanaf 120 decibel kunnen het gehoor direct beschadigen.

Lees ook: Lawaai en oorbeschadiging


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram