Jongeren steeds meer risico op gehoorschade

nieuws Ruim 40 procent van de Nederlandse jongeren dreigt gehoorproblemen te krijgen doordat ze luisteren naar te harde muziek. Tien procent loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Aan het onderzoek hebben ruim 1500 12 tot 19-jarigen meegewerkt op vijftien middelbare scholen verspreid over heel Nederland.

De grootste boosdoener is de draagbare muziekspeler (bv iPod, MP3 en MP4-spelers). Een kwart van de jongeren geeft aan naar te harde muziek te luisteren via een draagbare speler. De huidige jongeren lopen meer risico op gehoorschade dan vroegere generaties, omdat ze vaker en langer naar muziek luisteren via een oortelefoon en het volume harder zetten. Dit komt mede doordat de apparatuur aanzienlijk verbeterd is. De hedendaagse spelers halen hogere volumes zonder dat het geluid wordt vervormd. Ook zijn ze klein en licht, hebben ze een grote opslagcapaciteit, een lange accuduur en zijn ze makkelijker te verkrijgen. Jongeren hebben tegenwoordig bijna altijd een speler bij de hand.
Naast draagbare muziekspelers levert ook de harde muziek in discotheken en bij popconcerten gevaar op voor het gehoor van jongeren.
Gehoorproblemen die kunnen optreden zijn onder andere gehoorverlies en oorsuizingen. De onderzoekster schat dat bijna één op de tien jongeren grote problemen krijgt als ze doorgaan met luisteren naar harde muziek. Het gaat dan om problemen als vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid.
Uit onderzoek van het Erasmus MC bleek eerder al dat jongeren wèl weten dat te harde muziek schadelijk is. Ze denken echter ook zelf geen risico te lopen. Daardoor vinden ze het ook niet nodig het volume lager te zetten.

Lees ook: Lawaai en oorbeschadiging


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram