Gezonde leefstijl extra belangrijk na herhaalde miskramen

123-txt-healthy-living-gezond-leven-10-17.jpg

nieuws

Als vrouwen twee keer een miskraam krijgen, wordt hun kans op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten – zoals een hartinfarct - bijna verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Leiden LUMC. Het is voor deze vrouwen extra belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven. 

De studie bekeek gegevens van ruim 60.000 Schotse vrouwen. Vrouwen die twee miskramen meemaken, bleken in de toekomst meer kans te hebben op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten. Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen, zoals een ongezonde leefstijl, erfelijke factoren en de aandoening trombofilie waardoor het bloed makkelijker bloedpropjes vormt. Ook loopt het lichaam mogelijk schade op tijdens een gecompliceerde zwangerschap. 

Ook onderzocht men 36 patiënten in het LUMC die jonger zijn dan 31 jaar en drie of meer miskramen hebben meegemaakt. Zij hadden in vergelijking met leeftijdsgenoten die een gezonde zwangerschap hebben doorlopen, een grotere kans om de komende 10 tot 30 jaar hart- en vaatziekten te krijgen. 

Het is volgens de onderzoekers belangrijk dat deze vrouwen gezond leven en dat ze daar op een jonge leeftijd mee beginnen. Als een vrouw twee of meer miskramen heeft gehad, dan moet dat worden opgenomen als risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Zo kan men deze vrouwen extra goed in de gaten houden. Het zou goed zijn om zo’n screening na een bevalling te doen en vervolgens om de 10 jaar. Of zo’n screening daadwerkelijk zinvol is en we er hart- en vaatziekten mee kunnen voorkomen, moet blijken uit verder onderzoek.” 

Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram