Milieufactoren kosten elke Vlaming één gezond jaar

123-milieu-natuur-groen-aarde-170_08.jpg

nieuws In Vlaanderen gaan jaarlijks 100.000 gezonde levensjaren verloren door ziekte of voortijdige dood ten gevolge van blootstelling aan milieufactoren. Omgerekend per inwoner van Vlaanderen bedraagt dit iets meer dan een verloren gezond levensjaar in een volledig leven bij een levenslange blootstelling aan de huidige blootstellingniveaus van de berekende (beperkte) milieufactoren. Dit komt overeen met ongeveer 8 % van de totale ziektelast in Vlaanderen. Het gaat vooral om cardiovasculaire aandoeningen en kankers. Fijn stof is met 79.500 verloren levensjaren per jaar de grootste boosdoener, gevolgd door blootstelling aan geluid en omgevingstabaksrook.

Dat blijkt uit een studie van het Vlaams instituut voor technologisch onderzoek (VITO) samen de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in opdracht van Milieurapport Vlaanderen (MIRA). In dat rapport worden 18 milieufactoren onderzocht: atmosferisch benzeen, koolstofmonoxide (CO), dioxine in voedsel, atmosferisch elementair koolstof (EC), elektromagnetische velden (EMF) van hoogspanningslijnen, atmosferisch fijn stof en ozon in omgevingslucht, formaldehyde, geluid van transport, hitte, lood, atmosferisch nikkel, arseen en cadmium, omgevingstabaksrook, radon, schimmels en vocht en ultraviolet straling (UV).

Het rapport berekende ook de gezondheidskosten die het gevolg zijn van milieuverontreiniging. Het gaat 6,4 miljard euro of 3,6 % van het Vlaams bruto binnenlands product. Voor chronische effecten gerelateerd aan blootstelling aan fijn stof alleen al is dit 3,4 miljard euro.

Laatst bijgewerkt: augustus 2012
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram