Magneettherapie tegen migraine

nieuws De Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) en het Britse National Institute for Health and Care Excelence (NICE) hebben het licht op groen gezet voor een tot nu omstreden behandeling van migraine met transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Bij TMS wordt een draagbaar toestel op het hoofd geplaatst, waarna er een korte magnetische trilling wordt doorgestuurd.
Hoe TMS precies werkt is niet duidelijk. Maar uit onderzoek blijkt volgens de FDA en NICE dat het bij sommige migraine-patiënten een gunstig effect heeft bij migraine.

Het rapport van NICE verwijst naar een studie bij 164 patiënten. 39% hadden twee uur na gebruik van het apparaat geen pijn meer, tegenover 22% patiënten die een nepapparaat (een placebo) hadden gebruikt. 29% van de patiënten was ook na 24 uur nog steeds pijnvrij, zonder dat ze geneesmiddelen hadden gebruikt, tegenover slechts 16% in de placebogroep.
De FDA verwijst naar een studie bij 201 patiënten met matige tot ernstige migraine. 38% van de patiënten die het apparaat gebruikten was na twee uur pijnvrij, tegenover 17% van de patiënten die geen TMS hadden gebruikt. Na 24 uur was 34% van de gebruikres nog steeds pijnvrij, tegenover 10% van de niet-gebruikers.

Neveneffecten van TMS zijn zeldzaam en beperkt. Mogelijke neveneffecten zijn onder meer duizeligheid, misselijkheid, tijdelijke spraakproblemen, sinusitis-achtige pijn en spierbevingen.
Volgens de NICE-richtlijnen kan TMS gebruikt worden bij het begin van een moigraine-aanval om de pijn te verminderen, of op geregelde basis om een migraine-aanval te voorkomen.
TMS kan gebruikt worden samen met migraine-geneesmiddelen of als een alternatieve therapie door mensen die geen geneesmiddelen willen gebruiken. Zowel in de NICE- als de FDA-richtlijnen wordt het bijvoorbeeld gezien als een alternatieve behandeling tijdens zwangerschap wanneer geneesmiddelen moeilijker kunnen gebruikt worden.

Zowel NICE als de FDA benadrukken dat TMS alleen de symptomen bestrijdt en niet bij iedereen werkt. Volgens de NICE-richtlijnen kan TMS alleen gebruikt worden onder begeleiding van een arts die gespecialiseerd is in hoofdpijn. De FDA laat één bepaald TMS-toestel (Cerena Transcranial Magnetic Stimulator) op voorschrift toe voor gebruik door patiënten ouder dan 18 jaar thuis.

Bron:
http://guidance.nice.org.uk/IPG477
www.nhs.uk/news/2014/01January/Pages/NICE-approves-migraine-magnet-therapy.aspx
www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/ucm378608.htm


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram