Je blik verraadt fysieke aantrekkingskracht

123-p-koppel-restaurant-geluk-170-1.jpg

nieuws De mate van belangstelling die een persoon bij ons opwekt, vertaalt zich in de blik waarmee we die persoon aankijken. En die kan zeer verschillend zijn! Anders gezegd, de oogbewegingen van de persoon tegenover jou kunnen zijn of haar gevoelens ten opzichte van jou verraden. Maar het vraagt wel een zeer alerte houding om ze te ‘lezen’, want deze Amerikaanse studie (uitgevoerd door de universiteit van Chicago) berust op een analyse van de blik door eye-tracking (detectie van de oogbewegingen, zelfs de extreem snelle).

De onderzoekers hebben een groep mannen en vrouwen samengebracht en hen een aantal foto’s voorgelegd: foto’s van koppels (face à face) of van individuen van het andere geslacht die ze nooit eerder hadden gezien. Wat zeggen de resultaten? Eerst en vooral dat de duur van de hersenactiviteit gelijk is, ongeacht de aard van de emotie. Vervolgens constateren ze een groot verschil in de oogbewegingen afhankelijk van de gevoelens van de deelnemers: als de persoon op de foto een gewoon gevoel van nieuwsgierigheid opwekt, fixeerden ze vooral het gezicht. Als het ging om fysieke belangstelling en gevoelens richtte de blik zich vluchtig op het gezicht om daarna te blijven hangen op de rest van het lichaam. Dit geldt evenzeer voor mannen als voor vrouwen.

Dit alles gebeurt in een zeer korte tijdslap. Het is een soort reflexblik die eerder instinctief is in plaats van echt bewust. Bij uitbreiding, zo menen de auteurs van deze studie, zou deze techniek van eye-tracking interessant kunnen zijn in klinische toepassingen, maar bepaald in therapie voor koppels.

bron: Psychological Science (http://pss.sagepub.com)

Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram