Is koppen slecht voor de hersenen?

nieuws Voetbalspelers die vaak een bal koppen hebben hersenafwijkingen die veelal voorkomen bij patiënten met een hersenschudding (licht traumatisch hersenletsel). Dat blijkt uit een studie van een Amerikaans onderzoeksteam in het vakblad Radiology.

De onderzoekers maakten zeer gedetailleerde beelden van de hersenen van 37 amateur voetballers. Gemiddeld speelden zij 22 jaar lang voetbal waarvan zij het laatste jaar ongeveer tien maanden speelden. Gemiddeld kopt een voetballer tijdens een wedstrijd 6 tot 12 keren, op training kan dit meer dan 30 keer zijn.

De onderzoekers rangschikten de spelers op de hoeveelheid kopballen tijdens hun carrière en vergeleken hierna de beelden. Iedere speler onderging eveneens een cognitieve test om het geheugen te testen. Bij de meest frequente koppers werden afwijkingen van de witte stof vastgesteld die vergelijkbaar zijn met die bij patiënten met een hersenschudding. Voetballers die tussen de 885 en 1.550 keer per jaar een bal kopten hadden beschadigde witte massa in drie delen van de temporaal en occipitaal delen van ons brein. Voetballers die meer dan 1.800 keer per jaar een bal kopten presteerden het slechts op de cognitieve tests. Hun geheugen was slechter dan voetballers die minder vaak een bal kopten. Herhaald koppen kan een opeenvolging van reacties veroorzaken en op den duur de hersencellen degenereren, zo besluiten de onderzoekers.

Dat wordt bevestigd in een tweede studie uit Italië gepubliceerd in het elektronische tijdschrift PLOS ONE. Deze studie vond dat vrouwelijke voetballers minder goed scoorden op een aantal cognitieve tests dan niet-voetbalsters, en schrijft dat toe aan lichte hersenbeschadiging door herhaaldelijk koppen.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram