ADHD is zichtbaar in hersenen en in DNA

123-adhd-school-bureau-studie-170-02.jpg

nieuws Er zijn structurele verschillen op groepsniveau tussen de hersenen en het DNA van personen met ADHD en die van gezonde mensen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

ADHD is een veelvoorkomende aandoening die vaak nog veel onbegrip krijgt. De opmerkingen “ADHD bestaat niet” en die “kinderen zijn gewoon druk” komen vaak voor. Het onderzoek laat zien dat er op groepsniveau wel degelijk structurele brein en genetische verschillen te vinden zijn tussen personen met ADHD en gezonde mensen. Daarnaast werden deze verschillen ook in mindere mate gevonden bij broertjes en zusjes van personen met ADHD die zelf geen ADHD hebben.

ADHD is sterk erfelijk, daarom werd ook gekeken naar het DNA. Er blijken verschillende genetische regio’s en groepen van genen te zijn die geassocieerd zijn met verschillende ADHD-kenmerken. Dit toont aan dat er veel heterogeniteit is binnen ADHD en het goed is verschillende elementen te combineren wanneer we naar ADHD kijken. Hierdoor kunnen we beter begrijpen wat er precies gebeurt bij mensen met ADHD. Het combineren van verschillende elementen zal in de toekomst wellicht kunnen zorgen voor subgroepen binnen ADHD.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van MRI-data van families die hebben meegedaan aan het internationale IMAGE en neuroIMAGE onderzoek. Dat verzamelt gegevens van families waarvan één van de kinderen ADHD heeft. Vragenlijsten en testen brachten de symptomen van ADHD in beeld en bloedonderzoek gaf inzicht in de DNA van de families.

Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram