Menopauzeconsulent

menop-consulente-Ch-vGaver.png

boeken-interviews

Chris Van Gaver, Menopauzeconsulent 

Chris wist al van jongs af aan dat ze vroedvrouw wilde worden. Ze was geboeid door de verschillende levensfasen van de vrouw en die interesse bepaalde ook haar beroepskeuze. Na een jarenlange ervaring als vroedvrouw in de verloskamer, als praktijklector in de opleiding tot vroedvrouw én als vrijwilliger in Afrika, was het echter tijd voor iets nieuws.

Ze ging opnieuw in de schoolbanken zitten en behaalde het postgraduaat menopauzeconsulent (2016) te Kortrijk. Gezien haar professionele bagage en haar leeftijd was dit een logische stap. Als 51-jarige vrouw en moeder van drie volwassen zonen wist ze hoe belangrijk het is om actief en gezond te blijven na de menopauze. Die levensfase kan namelijk behoorlijk ingrijpend zijn in het leven van een vrouw. 

Als menopauzeconsulent ontwikkelde Chris haar eigen brand, ‘Meno Balans’. Sinds 2016 begeleidt ze in het multidisciplinair centrum ‘Cura-mc’ te Brasschaat vrouwen voor, tijdens én na de natuurlijke of kunstmatige menopauze. Ook jonge vrouwen (35 à 40 jaar) tracht ze te sensibiliseren om tijdig in te grijpen. Om eventuele overgangs- en menopauzeklachten te vermijden of te minimaliseren is preventie VOOR de menopauzeleeftijd namelijk zeer belangrijk. 

In een persoonlijke aanpak tracht ze samen met haar cliënte het beste uit deze nieuwe levensfase te halen. Tijdens de consultaties worden zowel de voordelen als de risico’s van een eventuele behandeling continu afgewogen. Enkel als de gezondheidswinst groter is dan het risico wordt een behandeling aangevat en verdergezet. De waarde(n) en voorkeur van de individuele cliënt staan hierbij centraal. De adviezen zijn zoveel mogelijk ‘Evidence Based Practice’ (EBP), wat wil zeggen ‘op een wetenschappelijk verantwoorde basis’.

Indien nodig verwijst ze haar klanten door naar een gynaecoloog, huisarts, endocrinoloog, seksuoloog, kinesist, diëtist, loopbaancoach … 

Ondanks het feit dat de menopauze ‘hot’ is (er waren nog nooit zoveel vrouwen in de menopauze als nu) zijn er nog steeds heel veel onbeantwoorde vragen en misvattingen rond deze levensfase. Er zijn nog altijd veel vrouwen maar ook artsen die nog nooit van een menopauzeconsulent gehoord hebben. Elke vrouw uniek is en daarom is elke menopauze dat ook. Chris houdt van mensen en is ervan overtuigd dat een interpersoonlijke aanpak geen overbodige luxe is. Ze wil het taboe rond de overgang en de menopauze doorbreken én de vrouwen begeleiden op een correcte, veilige en professionele manier. Wanneer vrouwen op een ongecontroleerde manier zelf een oplossing zoeken bij allerlei drankjes, druppels, supplementen worden er daardoor dikwijls nog meer klachten en reacties uitgelokt.

Naast individuele begeleidingssessies, interactieve workshops, presentaties en lezingen schrijft Chris op regelmatige basis contents voor magazines zoals Libelle en Plus Magazine. 

Voor Chris is de cirkel nu rond. Dat is ook duidelijk te merken in het logo van ‘Meno Balans’ dat daarvan het symbool is. Ze is gestart bij het begin van het leven, in het begeleiden van zwangerschap en bevalling, om dan nu te eindigen in het begeleiden van vrouwen doorheen hun menopauze …

Chris houdt van gezelligheid (zeker samen met haar gezin), koken, de natuur en Italië. Haar kinderen omschrijven haar als leergierig, geëngageerd, enthousiast, ordelijk en gestructureerd, vrolijk en zachtaardig.

Naast haar drukke professionele bezigheden is ze ook nog bestuurslid van de vereniging van Belgische MenopauzeConsulenten. De krachten bundelen was zeer belangrijk en daarvoor wil ze zich ook graag inzetten.

In september 2018 is ze gestart met een tweejarige opleiding als hormoontherapeut. 

www.menobalans.be

www.menofocus.be


Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram