Menopauze pop-up

123-vr-ouder-senior-menop-02-18.jpg

nieuws

Een jaar geleden (05.09.17) verenigden de Belgische menopauzeconsulenten zich in een nationale beroepsvereniging, Belgische MenopauzeConsulenten. 

Alle leden van deze vereniging volgden een erkende opleiding tot menopauzeconsulent, een postgraduaat. De meesten hebben reeds een lange beroepservaring als vroedvrouw, verpleegkundige, diëtist, kinesist, … waardoor het behalen van dit diploma een logische stap was gezien de stijgende nood aan begeleiding van deze grote groep vrouwen. 

Eigenlijk is de menopauze een vrij recent gegeven voor de vrouw. In het midden van de negentiende eeuw was de gemiddelde levensverwachting ongeveer 50 jaar. Momenteel bedraagt die voor de vrouw 83 jaar. Omdat de menopauze ergens begin jaren 40 start én de gemiddelde leeftijd om de menopauzedag te hebben 51 jaar is, kunnen we besluiten dat er nog nooit zoveel vrouwen in de overgang en de menopauze geweest zijn in België als vandaag de dag. 

100% van de vrouwen komt in de menopauze, 70% à 80% van de vrouwen in België ondervindt lichamelijke, psychische, emotionele klachten ten gevolge van de grote hormoonschommelingen, lage hormoonspiegels en hormonale disbalans welke tevens een invloed kunnen hebben op het sociale, familiale en seksuele leven van de vrouw en haar omgeving.
Dit onderlijnt de nood om meer aandacht te geven aan een optimale levenskwaliteit en aan een professionele begeleiding door een menopauzeconsulent.

Menopauzeconsulent is nog een vrij nieuw beroep in Vlaanderen waardoor ze als beroepsgroep nog maar beperkt aanwezig is in de gezondheidszorg. Momenteel zijn er een 35-tal menopauzeconsulten verspreid over Vlaanderen. Menopauzeconsulenten begeleiden vrouwen op een persoonlijke en uiterst professionele manier doorheen de verschillende fasen van de menopauze. Dit vergt een diepgaande kennis van de fysiologie en de pathologie van de vrouw in het algemeen én van de menopauze. 
Menopauzeconsulenten begeleiden zowel vrouwen die op een natuurlijke als op een kunstmatige manier (door ziekte, operatie, behandeling, …) in de menopauze gekomen zijn. Ze werken multidisciplinair samen met de gynaecoloog, huisarts, oncoloog, uroloog, endocrinoloog, … 
Het doel van de menopauzeconsulent is informeren, adviseren, taboes doorbreken én preventief werken om latere gezondheidsrisico’s (osteoporose, diabetes, hart- en vaatziekten, depressies, kanker, …) ten gevolge van de menopauze te voorkomen. 
Naast individuele consultaties geven ze ook workshops, infosessies en presentaties binnen bedrijven, vrouwenbewegingen, …

Op de Wereld Menopauzedag, 18 oktober 2018, wordt voor de 2e maal op verschillende locaties in Vlaanderen de “MENOPAUZE POP-UP”. georganiseerd.

Voor meer info: www.menofocus.be ;


Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram