Transvetzuren in melk mogelijk gezond

nieuws Koemelk met een hoog gehalte aan transvetzuren zou mogelijk een bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van het Franse Institut français de recherche agronomique. Meestal wordt de consumptie van transvetzuren beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deze vetzuren komen vooral voor in industrieel bereide eetwaren waarbij vloeibare plantaardige vetten gehard worden. Maar koemelk bevat van nature kleine hoeveelheden transvetzuren.
111 vrijwilligers kregen gedurende 4 weken een experimenteel dieet op basis van 3 verschillende soorten melkvetten. In de groep die melkprodukten kreeg met 63% verzadigde vetten en 4% transvetten werd een daling van het slechte LDL-cholesterol en van het totale cholesterol vastgesteld, in vergelijking met melkprodukten die 72% verzadigd vet en 2,8% transvetten bevatten. Die daling zou overeenkomen met een daling van het risico op een hartinfarct met 9%.

Koemelk bevat vooral in de lente en de zomer, wanneer de koeien gras eten, meer transvetten. Dit gehalte kan verhoogd worden door lijnzaad te mengen in hun eten.

Eur J Clin Nutr. 2010 Jul;64(7):752-9. Epub 2010 May 19.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20485306


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram