Transvetzuren in melk mogelijk gezond

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Koemelk met een hoog gehalte aan transvetzuren zou mogelijk een bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek van het Franse Institut français de recherche agronomique. Meestal wordt de consumptie van transvetzuren beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Deze vetzuren komen vooral voor in industrieel bereide eetwaren waarbij vloeibare plantaardige vetten gehard worden. Maar koemelk bevat van nature kleine hoeveelheden transvetzuren.
111 vrijwilligers kregen gedurende 4 weken een experimenteel dieet op basis van 3 verschillende soorten melkvetten. In de groep die melkprodukten kreeg met 63% verzadigde vetten en 4% transvetten werd een daling van het slechte LDL-cholesterol en van het totale cholesterol vastgesteld, in vergelijking met melkprodukten die 72% verzadigd vet en 2,8% transvetten bevatten. Die daling zou overeenkomen met een daling van het risico op een hartinfarct met 9%.

Koemelk bevat vooral in de lente en de zomer, wanneer de koeien gras eten, meer transvetten. Dit gehalte kan verhoogd worden door lijnzaad te mengen in hun eten.

Eur J Clin Nutr. 2010 Jul;64(7):752-9. Epub 2010 May 19.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20485306
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram