Jong melk drinken verlengt leven

nieuws Vroeg beginnen aan melk en andere zuivel vermindert de kans op een beroerte. Ook leven mensen die in hun jeugd een zuivel- en calciumrijk voedingspatroon hadden, langer.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol, dat is gepubliceerd in het vaktijdschrift Heart.
Onderzoekers analyseerden gegevens van 4.374 kinderen van 1.343 families van wie eind jaren dertig de voedingpatronen in kaart waren gebracht. Van de ruim 4.300 kinderen bleek 34 procent te zijn overleden. Bijna 25 procent van hen overleed aan een hartziekte en iets minder dan tien procent aan een beroerte. De wetenschappers stelden na het analyseren van de data vast, dat een hoge inname van calcium op jonge leeftijd de kans op overlijden door een beroerte verminderde. Verder bleek dat onder de kinderen die in hun jeugd de meeste zuivel tot zich namen, het laagste sterftecijfer was.
De cijfers zijn des te opvallender omdat de kinderen die meededen aan de studie in hun jeugdjaren volle melk dronken.

Even verrassend zijn de resultaten van een andere Britse studie in de Journal of the American College of Nutrition. De auteurs analyseerden een twintigtal studies over de invloed van melkproducten op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes.
- het risico op hart- en vaatziekten lag 16% lager bij de grootste zuivelgebruikers in vergelijking met de kleinste gebruikers;
- het risico op een beroerte lag gemiddeld 21% lager bij de grootste zuivelgebruikers;
- Het risico op diabetes lag 8% lager bij diegenen die het meeste melkprodukten consumeerden;
Ook hier bleek geen significant verschil te bestaan tussen volle en magere melkproducten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram