Geen koemelk onder de 3 jaar

nieuws Koemelk mag pas vanaf de leeftijd van 3 jaar worden gegeven. Tot die leeftijd moet het kind borstvoeding en/of speciale flessenmelk krijgen. Dat zegt de Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde in haar nieuwe richtlijn over babyvoeding, opgesteld in samenwerking met de Vlaamse Pediatrische Diëtisten en Kind en Gezin.

In gewone melk is óf het eiwitgehalte te hoog (met bv. een verhoogd risico op latere obesitas en hypertensie) óf het ijzergehalte te laag (met bv. een verhoogd risico op infecties voor gevolg).
In een betere kunstvoeding is, in vergelijking met natuurlijke koemelk, het gehalte aan caseïne verlaagd tot 30-50 %, het gehalte aan wei verhoogd tot 50-70 %, is het vetgehalte en de kwaliteit van de vetten aangepast, zijn mineralen zoals natrium sterk verlaagd terwijl andere zoals ijzer verhoogd zijn. Bovendien is de calcium/fosfor verhouding aangepast.

• ‘Volledige zuigelingenmelk’ of ‘startvoeding’ is aangewezen van 0 tot 6 maanden. Wei- of lactalbumine-overwegende startvoedingen zijn een eerste keuze alternatief voor borstvoeding.
• Kunstvoeding blijft nodig tot de leeftijd van 3 jaar. Vanaf 6 maanden is opvolgvoeding aangewezen. Schakel over van eersteleeftijdsmelk op opvolgvoeding van zodra dagelijks vaste voeding wordt bijgegeven, bij voorkeur vanaf 6 maanden. Verander op andere momenten niet van melk, tenzij er zich problemen voordoen.
• Tussen 12 en 18 maanden wordt overgeschakeld op groeimelk. Groeimelk is verrijkt met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren t.o.v. koemelk. Het is immers vrijwel onmogelijk om met uitsluitend gewone koemelk voldoende ijzer en vitamine D op te nemen. Koemelk bevat ook te veel eiwitten.
Geef bij voorkeur groeimelk die niet gezoet is en geen toegevoegde smaak bevat. Bij groeimelk met toegevoegde smaak kan een kindje namelijk de originele melksmaak verleren.
• Kunstvoeding voor zuigelingen op basis van soja-eiwit is geen eerste keuze kunstvoeding. Kunstvoeding op basis van soja-eiwit kan gebruikt worden om gezonde zuigelingen te voeden, maar sojavoeding heeft geen enkel nutritioneel voordeel ten opzichte van kunstvoeding op basis van koemelk.
Kunstvoedingen op basis van soja zijn aangewezen voor kinderen die om culturele of religieuze redenen (zoals veganistische levensstijl) geen voeding op basis van koemelk kunnen of mogen krijgen.
• Pas vanaf de leeftijd van 3 jaar kan gewone koemelk gegeven worden. Gebruik steeds gepasteuriseerde volle melk. Magere melk is ongeschikt voor peuters.
• Als ouders er toch voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar koemelk, krijgt het kind best extra vitamine D tot de leeftijd van 2 jaar. Bovendien is een evenwichtige vaste voeding met aandacht voor beperkte eiwitinname noodzakelijk.

bron: Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde - Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand ;www.vvkindergeneeskunde.be; www.kindengezin.be

Laatst bijgewerkt: maart 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram