Schotse kilt goed voor spermakwaliteit?

123-schotten-kilt-170_05.jpg

nieuws Volgens een literatuurstudie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een Schotse kilt goed voor de spermakwaliteit en zijn dragers ervan vruchtbaarder. Het zou alles te maken hebben met de temperatuur waarbij de kiltdrager zijn sperma produceert en opslaat. Het onderzoek verscheen in het Scottish Medical Journal.

De studie kon weliswaar geen enkel bewijs vinden in de wetenschappelijke literatuur dat het dragen van een kilt bijdraagt aan kwaliteit van zaadcellen. Maar het zou wel kunnen. Er is namelijk heel wat onderzoek over het het verband tussen de temperatuur van het scrotum en de aanmaak van zaadcellen en over het effect van strak ondergoed en spermakwaliteit (de kwaliteit van sperma vermindert door strakke kleding).

Idealiter moet de temperatuur van het scrotum drie graden lager zijn dan de temperatuur van de rest van het lijf. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de temperatuur van het scrotum, onder meer de positie van het lichaam, de lichaamsactiviteit en kleding beïnvloeden de temperatuur. Zo toonden onderzoekers eerder al aan dat het gedurende 80 dagen warm inpakken van het scrotum van een ram ertoe leidde dat alle zaadcellen verloren gingen en de ram als het ware door zijn eigen lichaamswarmte onvruchtbaar werd.

Onderzoekers hebben ook aangetoond dat het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van de zaadcellen, de vorm, etc. afnamen wanneer mannen strak ondergoed droegen en toenamen wanneer het strakke ondergoed ingeruild werd voor een losser zittende onderbroek.
Volgens het artikel kan kleding de temperatuur van het scrotum tot een abnormaal niveau laat stijgen en zo een negatief effect kan hebben op spermatogenese. Een normale luchtverversing rond het scrotum zou voor een fysiologisch normalere omgeving gepromoot moeten worden. Dus lijkt het plausibel dat mannen in ieder geval tijdens de periode waarin ze kinderen willen verwekken, rokken zouden moeten dragen en broeken zouden moeten vermijden.

Laatst bijgewerkt: mei 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram