Check je ballen elke maand

nieuws Alle mannen vanaf 15 jaar zouden hun teelballen regelmatig moeten controleren op teelbalkanker. Alhoewel dit een vrij zeldzaam soort kanker is, is het de meest frequent voorkomende kanker bij mannen tussen 15 en 44 jaar. Recent onderzoek in Nederland toonde aan dat zaadbalkanker bij mannen in de leeftijd 15-34 jaar met 38,2% veruit de meest voorkomende vorm van kanker en in de groep 25-34 jaar zelfs met 41,9%. Steeds meer mannen krijgen zaadbalkanker. In 2008 waren dat in Nederland totaal 683 mannen, een verdubbeling sinds 1989. Ook in andere landen komt zaadbalkanker steeds vaker voor. In België wordt het totaal aantal nieuwe kankers geschat op een kleine 300.

Indien vroeg ontdekt, kan de ziekte door operatief ingrijpen en chemo- of radiotherapie bij vrijwel 100% van de patiënten worden genezen. Ook als er al uitzaaiingen zijn, is genezing nog mogelijk.

Het is niet geheel duidelijk waardoor zaadbalkanker wordt veroorzaakt. Mannen bij wie de zaadballen niet of te laat zijn ingedaald - dus niet vóór de geboorte - lopen een verhoogd risico. Mannen die al eens eerder teelbalkanker hebben gehad, hebben een wat grotere kans om opnieuw teelbalkanker te krijgen. Soms komt teelbalkanker bij meerdere mannen in één familie voor.

Teelbalkanker wordt beslist niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie). Ook is teelbalkanker geen geslachtsziekte. Evenals alle andere soorten kanker is teelbalkanker niet besmettelijk. Daarover hoeft men zich dus geen zorgen te maken. Ook niet als er bij het vrijen sperma in het lichaam van de partner komt.

In Nederland heeft de Stichting Zaadbalkanker een campagne gelanceerd waarbij jonge mannen worden opgeroepen om regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, hun zaadballen te controleren op kanker. De Stichting stelt ook een app ‘Check your Friends’ ter beschikking. Met de applicatie kunnen jongeren hun vrienden via Facebook uitdagen zichzelf te controleren.
‘Check your Friends’ is gratis te downloaden in de App Store en Google Play, of via zaadbalkanker.nl/app.

Zelfonderzoek
Dat kan het beste gebeuren tijdens of na een warm bad of douche, als de huid van het scrotum ontspannen is. Neem de zaadballen in de palm van uw hand en let op grootte, vorm en gewicht. Het is normaal dat één van beide testikels iets groter is dan de andere. Onderzoek ze vervolgens afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Hierbij kunt u de bijbal (epididymis) voelen, een worstvormig orgaan deels boven, deels achter de testikel.

Mogelijke klachten
• Een klein, hard, pijnloos knobbeltje ongeveer zo groot als een erwt in één van de testikels,
• een teelbal voelt zwaarder of harder aan dan normaal.
• De teelbal is groter dan normaal
• een doffe pijn in de onderbuik of de liesstreek,
• lichte tot hevige pijn in de zaadbal

Als een bal anders aanvoelt dan normaal, is het raadzaam naar de huisarts gaan. De veranderingen hoeven niet te wijten te zijn aan kanker, maar het is beter hier zekerheid over te krijgen.

Morgen: Teelbalkanker: let op de symptomen

Meer info
www.zaadbalkanker.nl/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram