Zeven tips om een brandende chilipeper te blussen

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Chilipepers kunnen verschrikkelijk branden in de mond. De heetheid wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine. Met name de zaadlijsten en de zaden bevatten veel capsaïcine. Dit stimuleert de warmtezintuigen in de mond en wekt zo de indruk van hitte.

De 'prikkracht' wordt uitgedrukt in Scoville eenheden (SHU). Een gerecht met 500 tot 1000 CHU vinden we meestal pittig.
Gewone paprika bevat minder dan 100 SHU, een Spaanse peper ongeveer 1.000 SHU en de beruchte Habanero peper zelfs 300.000 SHU. Sambal oelek bevat gemiddeld 2.000 SHU, Tabascosaus 5.000 SHU. De scherpste peper die bestaat is de Trinidad Moruga Scorpion-peper, met een SHU van meer dan 2 miljoen.

Tip 1: Drink melk
Melk of een ander melkproduct zoals yoghurt, slagroom, ijscrème... is de beste en snelste methode om komaf te maken met het brandend gevoel. Caseine, een eiwit in melk, neutraliseert het effect van capsaïcine. Bovendien bevatten melkproducten vet, waarin capsaïcine gemakkelijk opgelost wordt.

Tip 2: Drink olie
Hebt u geen melk bij de hand, drink dan een scheut (olijf)olie, spoel daarmee goed de mond en spuw het weer uit. Capsaïcine lost namelijk goed op in vet.

Tip 3: Eet een stuk brood of kroepoek
Het zetmeel in brood of kroepoek (of een ander zetmeelproduct zoals rijst of pasta) bevat lange glucoseketens die zich binden aan het capsaïcine, waardoor het brandend gevoel vermindert. Het is weliswaar minder effectief dan melk. Kroepoek zou iets beter werken omdat het naast zetmeel ook vrij veel vet bevat.

Tip 4. Eet suiker
Ook een schepje suiker of honing kan, net als zetmeel, helpen om het brandend gevoel te milderen.

Tip 5. Drink een glas alcohol
Over het effect van alcohol zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen helpt het, andere studies spreken dit tegen. Capsaïcine zou namelijk oplossen in alcohol, maar tegelijk bestaat het risico dat het capseïcine nog meer verspreid wordt in de mond. Het moet alleszins gaan om sterke alcohol, genre gin, jenever of vodka. Bier bevat te weinig alcohol om enig effect te hebben.

Tip 6: Drink nooit water, frisdrank of bier
Water, bier of of frisdrank helpen niet om het brandend gevoel in de mond te stoppen. Het kan alles nog erger maken omdat de capsaicine ng verder in de mond wordt verspreid. Capsaïcine is namelijk niet oplosbaar in water.

Tip 7: Was uw handen
Als u een bereiding met pepertjes hebt gemaakt, en vooral als u in contact bent gekomen met de zaadjes, moet u de handen goed wassen met water en zeep of, nog beter, afwasmiddel. Een alternatief is de handen na gebruik goed insmeren met melk of yoghurt. Raak zeker uw ogen, neus of geslachtsdelen niet aan voor u de handen hebt gewassen.

Bronnen
http://www.food-info.net/nl/national/ww-peper.htm
https://newscenter.nmsu.edu/Articles/view/12012/nmsu-researchers-say-milk-works-best-to-extinguish-the-heat-from-chile-peppers
http://sciencenotes.org/how-to-make-hot-peppers-stop-burning/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram