Waarop letten bij aankoop van ontbijtgranen?

123-ontbijtgranen-voed-08-15.jpg

nieuws Als u wilt weten wat er echt in een pak muesli, cruesli, havermout of volkorenvlokken zit, kunt u het beste kijken naar de voedingswaarde en de ingrediëntenlijst. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat immers zien dat met meer dan de helft van de gezondheidsclaims op verpakkingen van ontbijtgranen iets mis is. De NVWA heeft de etiketten van 126 pakken ontbijtgranen van 24 merken gecontroleerd op correct gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Daarvan voldeden 64 producten (51%) niet volledig aan de eisen.

Voorbeelden van 'vage' gezondheidsclaims ' die werden gevonden:
• “De aanwezige granen zijn de basis voor een gezond en voedzaam ontbijt. Ze bevatten voor de mens onmisbare voedingsstoffen die door het lichaam gemakkelijk worden opgenomen.”
• “Deze vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor ons functioneren en nodig om onze gezondheid in stand te houden.”
• “Bron van antioxidanten”
• “Gezonde voeding in de ochtend”
• “Superfruits zijn natuurlijke onbewerkte vruchten die een uitzonderlijke rijkdom aan voedingsstoffen combineren met een heerlijke smaak.”

Deze claims zijn vaag of niet bewezen en mogen dus niet worden gebruikt. Het is wel toegestaan om een specifiek gezondheidsvoordeel te koppelen aan een voedingsbestanddeel in een product, onder de voorwaarde dat dat wetenschappelijk onderbouwd is. Een voorbeeld hiervan is "IJzer draagt bij aan een normaal zuurstoftransport in je lichaam".

Ingrediëntenlijst
Wat kunt u dan wel doen als consument, als u bewuster wilt kiezen? Lees het etiket, zo raadt het Nederlandse Voedingscetrum aan. Daarop staan de voedingswaarde en ingrediëntenlijst, die geven u inzicht in wat er in zit aan voedingsstoffen zoals koolhydraten, suiker, vet, en vezel, en welke ingrediënten zijn gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld de muesli kiezen met de minste suiker en de meeste vezels. Kies bij voorkeur volkoren varianten, en vermijd ontbijtgranen waaraan honing, chocolade enzovoorts zijn toegevoegd.

Bron:
www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2065361/gezondheidsclaims-op-helft-etiketten-ontbijtgranen-onduidelijk
www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/mooie-woorden-op-de-verpakking-van-ontbijtgranen-vaak-misleidend.aspx


Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram