Soylent: de gezonde oplossing voor wie geen tijd heeft om te koken?

nieuws Soylent is de nieuwste hype in dieetland. Het is een soort van maaltijdvervanger in de vorm van een drankje, die zou voldoen aan de dagelijkse behoefte van het menselijk lichaam zodat het eten van echt voedsel overbodig wordt. Volgens de bedenker, de Amerikaanse software-ontwikkelaar Rob Rhinehart, is het dé oplossing voor wie geen tijd wil verliezen aan koken en boodschappen doen. Samen met zijn huisgenoten zette hij een internetcampagne op om geld op te halen. Via crowdfunding kwam er ruim 1,7 miljoen dollar binnen voor zijn uitvinding.

Inmiddels kan zijn bedrijf de bestellingen amper aan. In Amerika is Soylent razend populair, en ook bij ons begint het (onder de naam Joylent) stilaan een hype te worden.
Het is een beigeachtige vloeistof zonder smaak, maar waar alles zou inzitten wat ons lichaam nodig heeft. Soylent bestaat voornamelijk uit maltodextrine (een licht zoet smakend koolhydraat), rijstproteïnen, haverbloem, koolzaadolie, sojameel, visolie en vitaminen.

In principe kan het geen kwaad om gedurende een korte periode te leven op Soylent, zo stelt de Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). Het is vergelijkbaar met het tijdelijk overschakelen op sondevoeding bij ziekte. Voor mensen die absoluut geen tijd willen maken om gevarieerde en gezonde maaltijden te bereiden, is het misschien zelfs gezonder om te kiezen voor Soylent, in plaats van voor allerlei junkfood.
Dit wil niet zeggen dat volledig en langdurig overschakelen op Soylent zonder risico is. Onderzoek naar de gezondheidseffecten op lange termijn ontbreken. Natuurlijke voedingsmiddelen bevatten bovendien nog veel meer voedingsstoffen dan wat in Soylent is verwerkt.
Daarbij komt nog dat de vertering van voedsel een erg complex proces is: er gebeuren interacties tussen verschillende voedingsstoffen, en die zijn telkens weer anders door te variëren en door voedingsmiddelen anders te combineren.
Voedsel wordt hier gereduceerd tot zijn pure biologische functie. Eten wordt als het ware beschouwd als een noodzakelijk kwaad, waarvoor Soylent een oplossing biedt. Maar de mens eet uiteraard ook om tal van andere redenen. Genieten van de lekkere smaak of van gezellig met vrienden en familie tafelen is niet iets dat je zou willen missen, toch?

Meer info
www.vigez.be/nieuws/soylent_de_gezonde_oplossing_voor_wie_geen_tijd_heeft_om_te_koken.html
www.medpagetoday.com/PrimaryCare/DietNutrition/46983


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram