Dik word je tussen 'oud en nieuw' en kerstmis, en niet omgekeerd

123-HD-gedekte-kersttafel-1-12-17.jpg

nieuws

Eerste en Tweede Kerstdag, en soms ook Derde en Vierde Kerstdag, schuiven wij en masse overvloedige maaltijden naar binnen. Gevolg: een opgeblazen gevoel, oprispingen, brandend maagzuur, zweten en hartkloppingen. Avondjurkjes en overhemden lijken ineens te krap te zitten, en we hebben 's nachts het gevoel als een gestrande potvis in bed te liggen. 
Dat komt niet doordat ons maagdarmkanaal zo vol met onverteerd eten zit, weet internist-endocrinoloog Aart-Jan van der Lelij van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. Het zijn onze miljarden darmbacteriën die zich tegoed doen aan die copieuze maaltijden, en daarvan heel veel winden laten én vocht afscheiden. “We eten met Kerstmis vaak voeding waar én veel vetten én veel eiwitten én veel koolhydraten in zitten. Een orgie voor onze darmbacteriën.” 

We eten dus een combinatie van voedingsstoffen die volledig uit het lood is geslagen. En door sociale druk blijven we dooreten, al hebben we eigenlijk genoeg. Tel daarbij de wijntjes en biertjes waarmee we de maaltijd doen vergezellen, en het einde is zoek. “Alcohol is een appetizer, maar neemt in je brein ook de remmingen weg. Bovendien verwijdt het je bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Het hart moet dus harder werken om bloed rond te pompen, en gaat sneller kloppen.” 
Die snelle hartslag wordt ook veroorzaakt doordat de darmen - om al dat eten te kunnen verhapstukken - meer bloedtoevoer behoeven. “Daar komt bij dat die volle darmen tegen het middenrif drukken, waardoor het hart niet alleen harder gaat bonzen, maar ook onregelmatiger.” 

Enkele tips

  • Kleinere porties opscheppen, 
  • Kleine bordjes gebruiken, 
  • Niet jezelf al bij de eerste twee gangen volstouwen, 
  • Niet tot 23.00 uur ‘s avonds doortafelen, 
  • Een wandeling maken tussen de bedrijven door, 
  • Veel water drinken bij de maaltijd. 

Maar gewoon lekker doorhalen en de gevolgen voor lief nemen, mag van hem ook. “Dik worden we tussen 'oud & nieuw' en kerstmis, niet andersom. Die twee, drie dagen zwaar tafelen kunnen echt geen kwaad als het daarbij blijft.” 


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram