Hogere levensverwachting na bariatrische chirurgie

Fotolia_obesitas-bariatrische-Op-lap-02-15.jpg

nieuws Patiënten met fors overgewicht die zich hiervoor laten opereren, leven langer in vergelijking met niet-geopereerde patiënten. Zowel de 5- als de 10-jaarsoverleving na bariatrische chirurgie zijn aanzienlijke langer bij geopereerde patiënten.

Voor het onderzoek zijn gedurende 14 jaar 2500 patiënten gevolgd die bariatrische chirurgie ondergingen vanwege ernstige obesitas. De onderzoekers vergeleken deze patiënten met ruim 7500 niet-geopereerde controlepatiënten die een vergelijkbare leeftijd en BMI hadden. De gemiddelde leeftijd in beide groepen was ongeveer 52 jaar en de gemiddelde BMI 47 kg/m2.

De cumulatieve sterfte in de geopereerde groep is na 1 jaar 2,4%, na 5 jaar 6,4% en na 10 jaar 13,8%. De sterfte in het eerste jaar na de operatie lijkt iets hoger in de geopereerde groep maar dat verschil is statistisch niet-significant. Na een langere periode is er wel een duidelijk verschil tussen de controle- en de operatiegroep: een daling van de sterfte in de geopereerde groep van ongeveer 45% na 5 jaar, die na 10 jaar nog steeds aanwezig is.

De resultaten bevestigen eerder gepubliceerd onderzoek. We moeten deze positieve geluiden voor obese patiënten echter met enige voorzichtigheid interpreteren. Allereerst blijkt uit dit onderzoek niet welk type bariatrische ingreep de voorkeur heeft. Bovendien ligt de gemiddelde BMI relatief hoog en het is de vraag of de resultaten hetzelfde zijn voor patiënten met relatief minder overgewicht. Ten slotte betreft het een onderzoek waarbij de gevonden verschillen in overleving ook het gevolg kunnen zijn van de selectieprocedure.

Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram