Chronische buikpijn kinderen te verhelpen

nieuws Bij meer dan 95% van de kinderen met chronische buikpijn kan de pijn verholpen worden. Dit blijkt uit onderzoek bij 200 kinderen met chronische buikpijn in het Juliana Kinderziekenhuis / HagaZiekenhuis in Den Haag.

Chronische buikpijn komt voor bij 10 tot 15% van alle kinderen van vier tot zestien jaar. Ze hebben vaak jarenlang klachten; ze hebben veel schoolverzuim en beoordelen de kwaliteit van hun leven als minder goed dan vergelijkbare kinderen zonder buikpijn. Tot nog toe werd aangenomen, dat slechts bij een gering percentage van deze kinderen een lichamelijke oorzaak gevonden kan worden en dat de buikpijn meestal berust op “stress”. Eerder onderzoek liet zien, dat met de gebruikelijke aanpak, bestaande uit geruststelling en leefstijladviezen, omstreeks 35 tot 50% van de kinderen klachtenvrij wordt. Op de lange termijn houdt dertig tot veertig procent buikpijnklachten.

In dit onderzoek werd bij ongeveer 20% van de patiënten een lichamelijke oorzaak voor de buikpijn gevonden. De meeste anderen hadden na laxerende maatregelen geen pijn meer. In veel gevallen hadden zij niet opgemerkt dat ze een verstopping hadden. Vrijwel alle kinderen (99%) werden klachtenvrij en bleven dat gedurende een periode van tenminste zes maanden.

Volgens de studie is chronische buikpijn vrijwel altijd behandelbaar. Artsen moeten zich meer verdiepen in een mogelijke lichamelijke oorzaak van de buikpijn en beter laxeren als er aan een niet-lichamelijke oorzaak wordt gedacht.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram