Meer maag- en darmklachten bij onervaren lopers

nieuws Maag-darmklachten als steken in de zij, diarree en buikpijn, zijn een bekend verschijnsel bij recreatieve sporters. Volgens onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Medisch Spectrum Twente komen dergelijke klachten meer voor bij onervaren lopers.

De 1300 deelnemers aan het onderzoek liepen kortere of langere afstanden. 45% van hen had tenminste één maag-darmklacht tijdens het lopen en 11% had last van ernstige klachten. Bijna 3% van de lopers had nog klachten gedurende 24 uur na het lopen. Ernstige inspanningsgebonden maag-darmklachten bleken vaker voor te komen bij enkele groepen deelnemers: sporters jonger dan 20 jaar, vrouwen en lopers die hadden gegeten en gedronken tijdens de loop maar dit niet gewend waren.

De algemene oorzaken voor het ontstaan van klachten zijn het bewegen van de ingewanden tijdens het sporten, een verstoorde beweeglijkheid van het maagdarmstelsel en een zuurstoftekort (ischemie). Zuurstoftekort van het maagdarmstelsel is aanwezig bij vele sporters tijdens forse inspanning en ontstaat doordat het bloed naar de spieren gaat in plaats van naar het maagdarmstelsel.

De ene persoon blijkt gevoeliger voor inspanningsgerelateerde maag-darmklachten dan de andere. Vooral bij onervaren lopers kunnen de klachten vervelend aanwezig zijn. Door het (rustig) opbouwen van conditie hoeft het lichaam steeds minder inspanning te leveren voor een bepaalde prestatie en daardoor wordt de bloedtoevoer van het maagdarmstelsel beter behouden.

Daarnaast wordt bij goed getrainde sporters de maag sneller geleegd, dan bij minder getrainde sporters het geval is. De onderzoekers adviseren sporters om te oefenen met het innemen van (vloeibaar) voedsel en drinken tijdens het sporten en hun lichaam eraan te laten wennen. Uiteraard moeten zij die ook in rust maag-darmklachten hebben, medisch advies inwinnen bij huis- of sportarts.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram