Geliefden stemmen hartslag op elkaar af

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Wetenschappers hebben ontdekt dat de harten van twee geliefden met dezelfde snelheid slaan. Het wijst erop dat geliefden niet alleen hun emoties, maar ook bepaalde fysieke kenmerken delen. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of California Davis gepubliceerd in de vakbladen Emotion en International Journal of Psychophysiology.

Onderzoekers lieten 32 heteroseksuele koppels in een kamer plaatsnemen. De geliefden spraken niet met elkaar en raakten elkaar ook niet aan. De onderzoekers bestudeerden ondertussen hun hartslag en ademhaling. De koppeltjes bleken hun hartslag en het ritme waarin ze ademhaalden op elkaar af te stemmen.

In een tweede experiment zaten de geliefden tegenover elkaar en moesten ze elkaar nadoen zonder te spreken. Ook tijdens dit experiment bleken de geliefden hun hartslag en ademhaling op elkaar af te stemmen.

In een derde experiment haalden de onderzoekers geliefden uit elkaar en zetten ze bij de geliefde van een ander in een kamer. Deze twee individuen stemden vervolgens hun hartslag niet op elkaar af. Ook kwam het ritme van hun ademhaling niet zo sterk overeen als wanneer zij met hun geliefde in één kamer zaten.

Een andere opvallende vaststelling is dat vrouwen sterker geneigd waren om zich aan hun partner aan te passen. Dat gold zowel voor het delen van emotionele ervaringen als voor het delen van fysieke ervaringen (de hartslag en ademhaling).


bron: Emotion, 2012; 12 (4): 748 DOI: 10.1037/a0025036 - International Journal of Psychophysiology, 2012; DOI: 10.1016/j.ijpsycho.2012.10.013


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram