Houtkachels zijn ongezond

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Houtkachels zijn gezellig en goedkoop voor wie zelf over voldoende hout beschikt. Maar ze zijn ongezond. Dat wordt bevestigd door onderzoek in Australie, gepubliceerd in het Britisch Journal of Medicine: een vermindering van het aantal houtstoven, leidt tot een betere luchtkwaliteit en tot minder overlijdens.

De studie analyseerde gegevens van de stad Launceston in Tasmania waar sinds 2001 een campagne loopt om houtkachels te vervangen door elektrische verwarming. Door die campagne verminderde het aantal houtkachels van 66 % van de woningen naar 30%. Hierdoor verminderde de luchtvervuiling in de winter door houtverbranding met 40%.

De onderzoekers vergeleken dan de sterftecijfers in Launceston in de periode 1994-2001 met die in 2001-2007. Daaruit bleek dat het sterftecijfer bij mannen sinds de vermindering van het aantal houtkachels beduidend was gedaald: met 11 % voor alle doodsoorzaken, met 18% voor overlijdens door hart- en vaatziekten en met 23% voor overlijdens door ademhalingsproblemen. In de winterperiode was de daling nog groter: 20% voor overlijdens door hart- en vaatziekten en met 28% voor overlijdens door ademhalingsproblemen. Bij vrouwen was de daling minder groot en statistisch niet significant.

Alhoewel dit soort onderzoek niet kan aantonen dat er oorzakelijk verband is tussen de houtstoven en de sterftecijfers, zijn er alleszins goede argumenten om minder hout te stoken, stellen de onderzoekers.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram