Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom ga je beter nooit met lenzen zwemmen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het aantal ooginfecties in ons land neemt toe. Het oplopen van een infectie gebeurt soms sneller dan je misschien denkt. Zo is het niet wassen van de handen voor je je lenzen inbrengt, te lang te wachten om ze te vervangen of zelfs een keertje zwemmen met je lenzen in al meteen risicovol. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot blindheid of het moeten verwijderen van een oog, meldt het wetenschapsmagazine Eos.

Bacteriën, schimmels en parasieten kunnen voor ernstige problemen zorgen bij mensen die lenzen dragen. Ooginfecties komen de laatste jaren bij ons meer en meer voor, bevestigen experts in Eos. ‘Vooral het aantal schimmelinfecties neemt toe’, zegt professor Ilse Claerhout, expert hoornvliesontstekingen aan het AZ Maria Middelares in Gent. ‘Vroeger waren die zeldzaam, want ze vormen vooral in tropische landen een probleem. Maar nu duiken ze ook bij ons op. Wellicht speelt de klimaatverandering een rol. Een aantal jaren geleden zag ik over een periode van vijf jaar maar twee tot drie patiënten. Nu gaat het jaarlijks om drie tot vier patiënten. De gevolgen zijn ernstig. Bij een aantal patiënten moest ik het hele oog weghalen."

Zover komt het gelukkig bij de meeste patiënten niet. Maar wie een infectie oploopt, moet wel degelijk rekening houden met een al of niet tijdelijk verminderd zicht. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot blindheid of moet je een hoornvliestransplantatie ondergaan. Allesbehalve een pretje dus.

Heel wat mensen springen te nonchalant om met hun lenzen of zijn onwetend. Zo kan fout gebruik van lenzen zoals douchen of zwemmen met lenzen of ze afspoelen met kraantjeswater in hoornvliesontstekingen resulteren. Ook online lenzen kopen houdt risico’s in. Ga je voor het eerst lenzen kopen, breng dan eerst een bezoekje aan een oogarts om na te gaan of je wel lenzen kan dragen en welk type het meest geschikt is, geeft Eos nog mee.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160122_02083330


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram