Mogelijk eerste dode Q-koorts

nieuws In Nederlands Limburg is eind juni waarschijnlijk een man overleden die was besmet met Q-koorts. Als Q-koorts de oorzaak is, zou hij de eerste Nederlander zijn, van wie bekend is dat hij aan deze ziekte bezwijkt.
Tot vorig jaar kwam Q-koorts in Nederland slechts sporadisch voor: gemiddeld ongeveer 15 gevallen per jaar. Vorig jaar werden in de regio’s Oss en Nijmegen 170 gevallen gemeld en dit jaar ruim 180, vooral in het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen. In Limburg zijn dit jaar drie gevallen van Q-koorts gemeld.
Q-koorts is een zoönose die wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetti, een bacterie die voorkomt bij kleine herkauwers als schapen en geiten. De Q-koorts-bacterie gaat van dieren over naar mensen; die worden besmet door het inademen van besmette stofdeeltjes. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten. Het ziektebeeld kan variëren van griepachtige verschijnselen tot een longontsteking waarbij patiënten moet worden opgenomen in het ziekenhuis.

Lees ook: Q-koorts (Q-fever of Coxiella burnetii )


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram