Een royale brunch
recepten
Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, is een statement dat we al vaker gehoord hebben. Je lichaam en vooral je verbranding moeten op gang komen en hebben brandstof (lees voedsel) nodig! Voor een goede start moet je dus ’s morgens voldoende energie opslaan en ‘eten als een koning’.
Het weekend of een vrije dag is de geknipte gelegenheid om wat meer tijd aan zo’n royale maaltijd te besteden. Uitgebreid brunchen met alles erop en eraan is zalig! Ideaal om te socializen met het gezin. Dan mag het echt ‘iets meer zijn’.
Ter inspiratie een vijftal zoete gerechten (telkens voor 4 personen) met fruit, of een fruitige toets, die eventueel vooraf al gemaakt kunnen worden.
We starten alvast met een verfrissend vruchtensapje of een gezonde smoothie om helemaal wakker te worden en de slaapmodus uit te schakelen.
Versgemaakte vruchtensapjes
Enkele geslaagde combinaties zijn ananas met passievrucht, mango met ananas, aardbeien met sinaasappelsap, druiven met meloen, appel met limoen, koolrabi met kersen, wortel met sinaasappelsap.
Frisse Smoothies
Een goede smoothie moet koud zijn. Daarom wordt hij vaak gemaakt met diepvriesproducten of worden er ijsblokjes aan toegevoegd. Dat kan, maar beter nog zijn verse, goed gekoelde ingrediënten.
Ananas met kokos en yoghurt
100 g verse kokosmelk - 120 g verse ananas - 75 g yoghurt – limoensap
Sinaasappel met gember en crème fraîche
Sap van 3 sinaasappels – 10 g geraspte verse gember – 50 g crème fraîche
Bramen met dropplant en kwark
250 g bramen – 10 g dropplant – 80 g karnemelk – citroensap
Luchtige yoghurt met passiecrème
200 g slagroom
1½ blaadje gelatine
175 g passievruchtencoulis
passievruchtencoulis en –pitjes als garnituur
Week de gelatine in koud water.
Meng de yoghurt met de slagroom.
Laat de passievruchtencoulis opkoken en los daarin de uitgeknepen gelatine op.
Meng de coulis met de yoghurtroom en roer goed door.
Giet het mengsel door een zeef en laat het opstijven in de koelkast.
Doe het dan in een sifon en doe er 1 gaspatroon op.
Spuit de crème in martiniglazen en garneer met een paar druppels coulis en wat passievruchtpitjes.
Warme vruchten
Vruchtenmengeling: 1 appel, 1 peer, 75 g ananas, 75 g meloen, 1 kiwi, 1 sinaasappel, 1 pompelmoes, 10 frambozen, 5 aardbeien
25 g roomboter
50 g suiker
1 vanillepeul
50 g honing
2 dl witte wijn
munt
Maak het fruit schoon en snij het in stukjes.
Laat de boter, de suiker en de opengesneden vanillepeul opwarmen in een pan. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de harde vruchten zoals appel, ananas, meloen en peer toe. Op het moment dat de suiker karamelliseert doe je de honing erbij. Laat de suiker nog even verder kleuren, blus met de wijn en voeg dan de rest van het fruit toe.
Blancmange pudding
60 g suiker
1 vanillestokje
2 eierdooiers
4 gelatineblaadjes
4 dl slagroom
200 g amandelmelk
amandelschilfers
Breng de melk met de suiker en de opengesneden vanillestok aan de kook. Zet het vuur af en laat nog 30 minuten trekken.
Zeef de melk en bind hem met de eierdooiers. Laat de geweekte en uitgeknepen gelatine erin oplossen en voeg de room en de amandelmelk toe.
Giet de pudding in vormpjes en laat hem opstijven. Garneer met amandelschilfers en stijfgeklopte slagroom of wat extra vruchten.
Rijstpap
1 l volle melk
140 g kristalsuiker
1 vanillestok
200 g dessertrijst
1 sinaasappel
225 g slagroom
2 perziken
1 klontje roomboter
suiker naar smaak
Laat de melk opkoken met de suiker en de opengesneden vanillestok.
Voeg de rijst toe en laat hem op een zacht vuur gaarkoken.
Verwijder de vanillestok, voeg de zeste van de sinaasappel toe en laat de rijst afkoelen. Meng de stijfgeklopte slagroom eronder.
Hou de perziken 15 seconden in kokend water en laat ze dan onmiddellijk schrikken in ijswater. Haal de schil eraf en snij de perzik in stukjes.
Smelt de boter in een pan, voeg de suiker toe en laat hem licht karamelliseren. Laat de perzik kort meebakken.
Schik de rijstpap in een bord en garneer met stukjes perzik en muntblaadjes. Serveer hem koud of warm.
Recepten uit het boek ‘Een hele goede morgen - 60 ontbijt- en brunchideeën’ van Martin Kruithof, chef van Restaurant De Lindenhof** in Giethoorn, Nederland.
Uitgegeven door Stichting Kunstboek, Oostkamp
Copyright foto’s Blackbox, Brussel