Steeds meer kinderen met moeilijke thuissituatie vinden de weg naar Jeugdhulp

unsplash_kind_boos_verdriet.jpg

nieuws In 2019 bereikten jeugdhulpvoorzieningen en pleegzorgdiensten samen 21.519 kinderen en jongeren, een stijging met 10% sinds 2017. Dat staat in het jaarrapport van het agentschap Opgroeien. 

“De cijfers tonen aan dat we waakzamer zijn om gepaste hulp in te schakelen, wanneer dat nodig is. Kinderen moeten immers in veilige omstandigheden kansrijk kunnen opgroeien”, aldus Bruno Vanobbergen, algemeen directeur van Opgroeien. Vaak gaat het om kinderen van ouders die worstelen met een verslavingsproblematiek, niet over voldoende opvoedingsvaardigheden beschikken of die hulp inroepen bij de zorg voor hun kind met een beperking. Soms kloppen gezinnen vrijwillig aan bij Jeugdhulp, andere kinderen komen er terecht na ingrijpen van een jeugdrechter.
Onder eigen dak
“We willen Jeugdhulp zo veel mogelijk binnen het eigen gezin introduceren”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van agentschap Opgroeien. “Met Eén-Gezin-Eén plan bijvoorbeeld, waarbij een laagdrempelig netwerk meteen in actie schiet bij de eerste signalen van mogelijke problemen in een gezin. Deze aanpak rollen we de komende maanden verder uit over heel Vlaanderen. Initiatieven zoals Signs of Safety en de OverKop-huizen worden vaker ingezet. Het is cruciaal om te focussen op de krachten van kwetsbare gezinnen, zodat kinderen waar mogelijk en met de juiste ondersteuning, thuis kunnen opgroeien. Dat doen we als Jeugdhulp niet alleen: we bouwen aan bruggen met onderwijs en jeugdwerk om met z’n allen oog te hebben voor gezinnen die het moeilijk hebben.”

Bronnen:
https://www.jeugdhulp.be
https://www.jaarverslagjeugdhulp.be
https://www.opgroeien.be

Lees ook: Hoe genees je een depressie: praten of pillen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram