Oudste kind heeft meer kans op succes

unsplash_familie_gezin_kinderen_2020.jpg

nieuws

Uit een onderzoek bij duizenden gezinnen uit Denemarken en Florida is gebleken dat het oudste kind vaak succesvoller is dan zijn jongere broer of zus. Die laatste zou 20 tot 40 procent vaker op de vingers worden getikt op school en komt ook opvallend meer in aanraking met het gerecht. Volgens professor Joseph Doyle, die het onderzoek leidde, is er zelfs een constante te noteren bij families met meer dan twee kinderen: “Hoe meer oudere broers of zussen, hoe groter de kans dat de jongste kinderen zich inlaten met criminaliteit.”
Hoe komt dat?
“De eerstgeborene heeft zijn ouders als rolmodellen, en krijgt ook zo goed als de onverdeelde aandacht”, aldus Doyle. “Jongere kinderen kijken niet alleen met grote ogen naar de ouders, maar nemen ook een voorbeeld aan die oudere broer of zus, die amper een paar jaar ouder is en zich geregeld compleet irrationeel gedraagt. Hoe meer kinderen in een gezin, hoe sterker dit effect.”
Is het eerste kind slimmer en de tweede socialer?
Eerder bleek uit een studie in Noorwegen dat de eerstgeborene een hoger IQ heeft dan jongere broers en zussen. Het gaat echter om gemiddeld twee punten, een verschil dat volgens de experts verwaarloosbaar is. Een onderzoek uit 2003 bij gezinnen met drie kinderen stelt dan weer dat het middelste kind heel veel aandacht spendeert aan zijn vrienden, terwijl de oudste en de jongste prioriteit geeft aan z’n familie.
Met een korrel zout
Heel wat onderzoekers hebben al geprobeerd om een formule op te stellen die voor elk gezin geldt, maar in de kantlijn zien we telkens dezelfde conclusie staan: deze cijfers zijn gemiddeldes. Elke gezinssituatie is anders en uiteraard spelen nog heel wat andere factoren mee in de ontwikkeling van een kind. De geboortevolgorde is dus zeker niet allesbepalend wat je persoonlijkheid en toekomst betreft. 

Bronnen: 
https://www.nber.org
https://www.journals.uchicago.edu
https://www.newsweek.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram