Hoe klik je je kind veilig vast in de auto?

123-h-autozit-kids-09-21.jpg

nieuws

Kinderen zijn extra kwetsbaar in de auto. Tot ze 1,35 m groot zijn, moeten ze in een aangepast zitje worden vervoerd waarin ze correct zijn vastgeklikt. Niet los in de auto en al zeker niet op je schoot. En dat geldt evenzeer bij korte ritten en lage snelheden.

Baby’s hebben een relatief zwaar hoofd in verhouding tot de rest van hun lichaam en kunnen daardoor ernstige nek-letsels oplopen bij een voorwaartse aanrijding. Daarom biedt een zitje dat tegen de rijrichting in kan worden gemonteerd de beste bescherming bij een botsing. Het vangt de klap op met de volledige rugleuning. Bij kleuters die de autostoel al ingeruild hebben voor een verhogingskussen zit de autogordel dan weer niet altijd op de juiste hoogte waardoor hij makkelijk kan verschuiven en extra verwondingen kan veroorzaken bij een ongeval. 

Zo klik je je kind veilig vast!

In de autostoel
  1. Check of de schouderriempjes van de autostoel op de juiste hoogte staan, de meeste zijn verstelbaar in de hoogte. Ze moeten vertrekken op de schouderhoogte van het kind.
  2. Klik het kind vast met alle riempjes die in de autostoel voorzien zijn en zorg ervoor dat ze plat (niet gedraaid) op het lichaam rusten. 
  3. Span de riempjes ook voldoende aan, er mag maximum 1 cm speling op zitten. Dat betekent dat je net je vinger tussen de riem en de schouders van het kind kunt duwen. 
  4. Check tijdens de rit regelmatig of je kind zich niet uit de riempjes loswringt. 

In het verhogingskussen
  1. Klik je kind vast met de veiligheidsgordel van de auto. Het bovenste deel van de gordel moet eveneens op schouderhoogte vertrekken zodat hij niet in de hals van het kind kan snijden. De juiste hoogte kan worden ingesteld via de rode gordelgeleider in de rugleuning. 
  2. De gordel moet overal plat op het lichaam rusten (niet gedraaid) en volgt dit parcours: het bovenste deel loopt van de schouder diagonaal naar de andere heup waar hij wordt vastgeklikt. Het onderste deel van de gordel ligt plat op de heupen (niet over de buik) en loopt onder de armsteuntjes van het verhogingskussen. 
  3. Span de gordel voldoende aan.
  4. Is het kussen voorzien van een rugleuning en hoofdsteun, dan moeten die eveneens op de juiste hoogte worden gezet. Het hoofdje van het kind mag niet boven de hoofdsteun uitkomen. 
  5. Check tijdens de rit of het kind de gordel niet losmaakt of onder zijn arm steekt.

Bron
www.veiligverkeer.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram