Groeipakket: wat bij een scheiding of verandering van de werksituatie?

In dit artikel
Groeipakket: wat bij een scheiding of verandering van de werksituatie?

dossier

In Vlaanderen krijgt elk kind bij de geboorte of adoptie een eenmalig startbedrag en nadien maandelijks een basisbedrag, aangevuld met eventuele toeslagen. Maar wat gebeurt er met de uitbetaling van dat Groeipakket als de situatie van de ouders verandert?


Groeipakket =
eenmalig startbedrag + maandelijkse basisbedrag + eventuele toeslagen

Verandering van gezinssituatie

Zolang er sprake is van co-ouderschap, waarbij beide ouders dus het ouderlijk gezag delen, blijft de begunstigde van de gezinsbijslag ongewijzigd. Of je nu getrouwd bent, gaat scheiden, onder hetzelfde dak woont of niet, verandert dus niets. Ook waar je kind officieel woont, heeft geen impact. Het kan dus zijn dat de kinderen bij jou wonen, maar dat je partner de gezinsbijslag ontvangt. Om dat te wijzigen, kan je schriftelijk een aanvraag doen samen met de andere ouder. Wil je graag alléen begunstigde worden? Dan heb je daarvoor een vonnis van de Familierechtbank nodig.

Voed je de kinderen alleen op en ligt je jaarlijks bruto-belastbaar gezinsinkomen niet boven het grensbedrag (na indexatie op 1 september 2021 bedraagt dat 32.238,01 euro), dan kan je een sociale toeslag ontvangen.

Hoewel je uitbetaler automatisch op de hoogte wordt gebracht van wijzigingen in je gezinssituatie, is het toch raadzaam om zelf sowieso ook contact op te nemen. Als je recht hebt op die sociale of een andere toeslag, volstaat het om de jou toegestuurde documenten ingevuld aan de uitbetaler van het Groeipakket te bezorgen.

Verandering van werksituatie

unsplash_mama_kinderen_ipad_2022.jpg
Doorgaans heeft een verandering van je werksituatie geen impact op de uitbetaling van het Groeipakket. Wie werkloos wordt, tijdskrediet of loopbaanonderbreking neemt, op pensioen gaat, verandert van werk of arbeidsongeschikt wordt, krijgt met andere woorden nog steeds de maandelijkse bijslag op de rekening gestort. Het kan zelfs zijn dat je door je veranderde werksituatie recht hebt op een (hogere) toeslag, daarover lees je alles op deze pagina.

Let wel, ga je in het buitenland werken? Dan laat je dat best wel snel weten aan de uitbetaler van het Groeipakket, zo voorkom je dat je een bedrag moet terugstorten.

In samenwerking met Infino, een van de uitbetalers van het Groeipakket.
Meer info op www.groeipakket.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram